3000 prostituerade drar in 13 000 euro per timme på Kanarieöarna

Prostitutionen på Kanarieöarna är omfattande: Upp till 3 000 kvinnor är prostituerade, och de omsätter cirka 13 000 euro per timme, enligt en ny studie från Kanarieöarnas institut för jämställdhet.

Foto: Pixabay

Arbetet med studien är i slutfasen, och den ska presenteras senare i år, säger Canarias Ahora.

Prostitution blir mestadels nedtystnat i turistsektorns intresse, enligt studien.

Föreslår ett förbud

Lola Garcia från det politiska partiet Coalicion Canarias (CC) har föreslagit i parlamentet att nödvändiga åtgärder måste vidtas för att stoppa prostitution och införa ett kraftfullt förbud.

Nyligen har fler kanariska kvinnor varit prostituerade än tidigare, och de flesta är från Latinamerika och Afrika.

100 miljoner euro per år

Prostitution är mest omfattande på södra sidan av Gran Canaria och Teneriffa, i Las Palmas och Fuerteventura och Lanzarote. Det beräknas att omsättningen är minst 100 miljoner euro per år.

Ett allvarligt problem är också att kvinnor från andra länder tvingas prostituera sig och måste betala 300-400 euro per vecka i rumshyra för att arbeta i lägenheter. När en så kallad provision har räknats av, lämnas kvinnorna med cirka fem procent av intäkterna.

Framväxten av privat uthyrning av fritidshus är också markerad som ett problem. Hotell har bemannade receptioner och är mer benägna att vara i kontroll över möjlig prostitution, men privata lägenheter är utan receptioner och många har inga gästböcker där gästerna är inloggade.