Båtflyktingar fraktas till fastlandet

Den spanska staten har nu börjat frakta båtflyktingar på Kanarieöarna till mottagningscentra på spanska fastlandet, en åtgärd som den kanariska regeringen länge efterlyst.

En grupp nyanlända båtflyktingar på Gran Canaria. Foto: Guardia Civil

-        De första båtflyktingarna har nu överförts från Lanzarote till fastlandet, bekräftade örådets socialråd, Isabel Martín för  Radio Lanzarote-Onda Cero.

Stora problem

Den stora tillströmningen av båtflyktingar i år, som nu närmar sig 8 000 personer, har skapat stora problem för mottagningsapparaten på Kanarieöarna.

Inte minst för boende för flyktingarna, vilket har lett till att cirka 2400 som en tillfällig krislösning har vistats på hotell som varit utan gäster på grund av coronapandemin.

Virussituationen har också lett till ett överfullt tältläger i Arguineguins hamn, där nyanlända båtflyktingar måste stanna i upp till 72 dagar tills resultaten av covid-testerna är klara.

Tillströmningen av båtflyktingar har fortsatt denna vecka med cirka 300 nyanlända sedan måndagen. På onsdagen kom sex båtar med 183 passagerare och natten till torsdagen två båtar med 49 passagerare.

Det spanska försvarsdepartementet tillkännagav nyligen att tegelbaracker norr om Teneriffa har släppts för civilt bruk och dessa kan nu förberedas för boende för båtflyktingar. Där ska finnas plats för cirka 1000 personer.

Översättning:

Thomas Nilsson

Dette skjer med flyktninger som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i mottakssenter.

De som ikke kan eller vil søke asyl settes i lukkede interneringssenter (CIE), eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet til de utvises og returneres.

I mangel på plass i andre mottak, har mange asylsøkere også til tider blitt plassert i CIE.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil 60 dager. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania.

CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Tags