Barceló skall driva hotell Santa Catalina i Las Palmas de närmaste 35 åren

Barceló-koncernen har vunnit ett kontrakt med Las Palmas kommun om att driva det anrika Hotell Santa Catalina i 35 år framöver.

Hotel Santa Catalina i Las Palmas byggdes på 1800-talet med brittiskt kapital. Foto: Hugo Ryvik

Av: Björn Ulfsson bjorn.ulfsson@canariajournalen.no

Barceló konkurrerade med Daminvest, Hotusa (Eurostart), Martinón (NH) och Pama e Hijos SA, som tidigare drivit RIU hotell.

Hotellet ligger i Dorama Park i centrala Las Palmas och har ägts av kommunen sedan 1923.

Licensen för det företag som har drivit hotellet sedan 1994 löper ut i november.

Dessa är minimikraven som måste uppfyllas:

- Driftslicensen ska vara giltig i 35 år och kan förlängas med upp till fem år med förnyelse år för år.

- Hyran till kommunen måste vara minst 550 000 euro per år. Företaget som driver det idag betalar bara 26 530 euro.

- Hotellet behöver renoveras för minst 15,5 miljoner euro, fullt utbetalt av det företag som tar över. Renoveringen måste ske i linje med den ursprungliga designen som gjordes av Miguel Martín-Fernández de la Torre. De största renoveringskostnaderna blir för  balkonger och fönster (cirka 3,4 miljoner euro, väggmålningar (över 2 miljoner euro), förbättring av ljudisoleringen (1 miljon euro) och målning (800.000 euro).

-En ny renovering av hotellet för minst 5,43 miljoner euro krävs efter 20 års drift på driftföretagets bekostnad.

- Verksamhetsbolaget måste ha erfarenhet av att driva ett femstjärnigt hotell eller minst tre fyrstjärniga hotell under de senaste fem åren.

- Verksamhetsbolaget måste ha haft en genomsnittlig omsättning på över tio miljoner euro de senaste tre åren eller kan ge garantier om minst tio miljoner euro.

- Verksamhetsbolaget måste kunna erbjuda förbättringar relaterade till det gastronomiska erbjudandet, användningen av hotellets områden, investeringar i kulturobjekt och vården av den omgivande landskapsplaneringen.

- Verksamhetsbolaget måste förhandla för egen bekostnad en likvidation av Julio Navarro-poolen, tennisklubben och Segundo Muelle-restaurangen. Alternativa placeringar bör sökas för dessa.

- De 130 anställda som arbetar på hotellet idag bör få fortsätta med det nya verksamhetsbolaget, och personalen måste ökas till ett antal som anpassas till hotellets storlek.

Tags