ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 03. DESEMBER 2018 - SIST ENDRET 05. DESEMBER 2018
Slik så med god sannsynlighet en urkvinne av første generasjon på Kanariøyene ut. Ill: Cabildo de Gran Canaria / Tibicena  / Museo Canario
Så här såg sannolikt en första generationens urkvinna på Kanarieöarna ut Ill: Cabildo de Gran Canaria / Tibicena / Museo Canario

Detta är ansiktet på en kvinna som levde på Kanarieöarna för 1500 år sedan

Ansiktet på en kvinna som bodde på Kanarieöarna för 1500 år sedan återskapades med hjälp av en skalle. Av utseendet at döma kunde det ha varit en av dina grannar, eller någon annan du känner.

ANNONSE

Det är skalle nummer 977 från Museo Canario i Las Palmas, som forskare har använt för att återskapa ansiktet på en av de första invånarna på Kanarieöarna med moderna tekniker.

Örådet Gran Canaria, det arkeologiska företaget Tibicena och museet presenterade idag ett av de mest ambitiösa projekten under de senaste åren: Att sätta ett trovärdigt ansikte på en urmänniska från Kanarieöarna utifrån rättsvetenskaplig information.

Kvinnan som återskapades hade en bred näsa, mörka ögon, mörkt hår, mörk hud och ett ärr på pannan.

Hon var mellan 25 och 30 år gammal när hon dog och hade fått ett våldsamt slag mot pannan som bröt genom skallen. Dessutom hade hon tappat flera tänder på grund av infektioner i munnen.

Forskarna har också funnit att hon var bland de första urmänniskorna på Kanarieöarna och att hon hade en hög position i samhället.

Skallen hittades i La Fortaleza i Santa Lucía de Tirajana på Gran Canaria, där arkeologer tror att det har legat ett viktigt tempel.

ANNONSE

Día de Canarias, Kanariøyenes dag

30.05.2019 10:00

FOLKEFEST: Día de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag", feires på alle Kanariøyene.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE