ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. JANUAR 2019
Lite regn, mye sol, mye varme og mye sandstøv preget desember 2018 på Kanariøyene. Her fra Amadores-stranden på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria
Lite regn, mye sol, mye varme og mye sandstøv preget desember 2018 på Kanariøyene. Her fra Amadores-stranden på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

En av de torraste decembermånaderna på Kanarieöarna i historien

December 2018 var en av de mest nederbördsfattiga december månaderna i Kanarieöarnas historia. Det var också ovanligt varmt och ovanligt  mycket sanddis, visar månadsrapporten från väderinstitutet Aemet.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

En av de tørreste desembermånedene på Kanariøyene i historien

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • Bilder
  • Filmklipp
  • Tips og råd
  • Ting som skjer
  • Informasjon som kan være nyttig
  • Nyheter om Kanariøyene fra andre medier

Bara drygt fyra millimeter regn registrerades på Aemets väderstationer i Aguamansa på Teneriffa, Cruz de Tejeda på Gran Canaria och San Andrés y Sauces på La Palma.

För 118 år sedan var det så här torrt i Santa Cruz

Det kom inte en droppel i Santa Cruz de Tenerife, och det har bara hänt en gång i december sedan 1867, nämligen 1900, för 118 år sedan. I Izaña på Teneriffa har det bara hänt fyra gånger sedan 1867: 1918, 1959, 2011 och 2018.

Tenerifas norra flygplats fick 1,4 millimeter, och så lite har inte kommit i december sedan 1941.

I Vallesequillo, på östra Gran Canaria, kom 0,3 millimeter, och vi måste gå tillbaka till december 1966 för att se sådana små mängder av nederbörd. Vid La Palma flygplats kom 1,6 millimeter, vilket hände senast 1970.

Efter flera år av torka som ledde till en kritiskt låg nivå  i Kanarieöarnas vattendammar, kom stora mängder nederbörd i mars 2018, vilket fyllde dammarna till cirka 40 procent av den totala kapaciteten.

Sedan mars har det varit så lite nederbörd att vattennivån har sjunkit med 33 procent av vad det var i de största dammarna på Gran Canaria, men de håller fortfarande tillräckligt med vatten för konsumtion under en lång tid framöver.

Ovanligt många timmar av solsken

Kanarieöarna fick också ovanligt många soltimmar i december 2018. På Gran Canaria flygplats sken solen 50 procent mer än normalt, och på Teneriffa södra och El Hierro flygplatser 40 procent mer.

De flesta soltimmarna fick Izaña, som ligger högt upp på Teidebergen i Teneriffa. De fick  291 timmars solsken i december.

Teneriffa norra flygplats fick bara 145 timmar sol, men fortfarande sju procent mer än normalt för december.

Temperaturen var högre än normalt, upp till 25 grader på flera ställen längs kusterna på Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera. Det var även några tropiska nätter i december.

Mycket sanddamm i luften

Vindriktningen i december kom i större utsträckning än normalt från öst, vilket innebar att det var onormalt många dagar av partikelformigt material i form av små sandkorn från Sahara (Calima)  i luften på Kanarieöarna.

Faktum är att det inte varit så mycket sanddis i luften på Kanarieöarna på 45 år i december.

Läs också

Verdens beste klima: Slik er været gjennom året i Puerto de Mogán

Opplev den tidlige mandeltreblomstring på Gran Canaria allerede nå

Spår en varmere vinter enn normalt på Kanariøyene

Dette er de mest leste sakene på Canariajournalen i 2018

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Tenerife er den største og høyeste av Kanariøyene

Lanzarote er en utpreget turistøy med vakker natur

En ekte folkepresidents plan for en bedre fremtid for Gran Canaria

ANNONSE

Sankthans-fering på Gran Canaria

23.06.2019 19:00 - 24.06.2019 06:00

FOLKEFEST: Noche de San Juan
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE