En storbrand har brutit ut i Tejeda på Gran Canaria

Fyra helikoptrar sattes in i släckningsarbetet av en våldsam skogsbrand som har brutit ut i Tejeda på Gran Canaria idag, skriver örådet i ett pressmeddelande.

Här brinner det i Cruz de Tejeda idag. Foto: Örådet på Gran Canaria

Branden har nått Cruz de Tejeda, där det finns ett parador-hotell och en restaurang.

Kommunordföranden i Tejeda, Francisco Perera, talar om "otroliga flammor", och säger på kanarisk radio att branden är utom kontroll. Det blåser kraftiga vindar i området, och långvarig torka gör det väldigt torrt i markerna.

Se film från branden på You Tube

Röketn vällde tjock över bergskammen mot östra sidan av Gran Canaria och utöver kusten vid 17:30-tiden lokal tid på onsdagen. Sirener ylade och helikoptrar virvlade runt i luften.

I Las Lagunetas evakueras invånarna och myndigheterna har skickat varningar till befolkningen om branden. Det är fara att branden kan sprida sog över bergstopparna och in över till norra sidan av ön.

Norske Einar Simonsen berättar för Canariajournalen att han passerade branden i bil på ett avstånd av en meter på GC-60-vägen vid 28-kilometersmarkerigen idag och kände värmen i bilen.

"Vi kom från staden Tejeda på GC-15 och såg en liten flamma nedanför sluttningen på höger sida av vägen. Plötsligt exploderade flamman och spridde sig med blixtens hastighet upp till vägen och flammorna slickade vägräckena  ", säger Simonsen.

Han insåg snabbt att de riskerade att hamna mitt i infernot och körde upp till Cruz de Tejeda där de anlände 13.55.

"Vi insåg att detta kunde bli farligt och körde därför vidare till San Mateo för att komma undan elden.

Önrådet på Gran Canaria skickade klockan17:50 ut ett Twitter-meddelande om inte åka upp i bergen. Vägen mellan Pinos de Galdar och Cruz de Llanos stängdes av.

Onsdag eftermiddag hade redan 1000 hektar blivit berört av branden, enligt örådet.

Väderprognoserna indikerar att vädret kan bli ogynnsamt för brandsläckningsarbetet med starkare vindar under kvällen.

Branden har nått Monte Constantin och rör sig mot Llanos de la Pez.

Tags