ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. FEBRUAR 2019 - SIST ENDRET 07. FEBRUAR 2019
Kabinpersonal vid baserna som ska läggas ner på Kanarieöarna erbjuds flyttade tjänster till andra baser, och facket USO klagar på att företaget inte förhandlar om kollektiv uppsägning som ett alternativ till flyttning. Foto: Hugo Ryvik
Kabinpersonal vid baserna som ska läggas ner på Kanarieöarna erbjuds flyttade tjänster till andra baser, och facket USO klagar på att företaget inte förhandlar om kollektiv uppsägning som ett alternativ till flyttning. Foto: Hugo Ryvik

Fackföreningarna anklagar Norwegian och Ryanair på Kanarieöarna för regelbrott

Fackföreningarna USO och CCOO har lämnat in klagomål mot Norwegian respektive Ryanair som är kopplade till företagens personalminskningar på Kanarieöarna.

ANNONSE

USO klagar på att Norwegian kommer att flytta personal från de baser som ligger på Gran Canaria och Teneriffas södra flygplats samt Palma de Mallorca utan att förhandla om kollektiv uppsägning.

180 anställningar försvinner

Nedläggningarna medför att 180 jobb går förlorade på Kanarieöarna. USO har bett norska att tillhandahålla dokumentation för att bevisa om det är nödvändigt att lägga ner baserna.

Representanten för kabinpersonalen på Norwegian, Ernesto Iglesias, säger att fackliga representanter väntar på att företaget tillhandahåller objektiv information som motiverar behovet av nedläggningarna.

Om de anser att det inte finns några skäl, kommer de att försöka undvika nedläggningar.

Kallar det tvångsförflyttning

Iglesia påpekar att Norwegian försöker kalla en obligatorisk flyttning av personal till andra baser i Europa eller fjärrvägar för en frivillig förflyttning.

Norwegians medarbetare varnar för att om de juridiska villkoren för överföring av personal inte är uppfyllda eller om personalminskningen hålls, behåller de "alla mobiliseringsscenarier öppna".

Åtta flygplan är stationerade på de två flygbaserna på Kanarieöarna. Att dessa försvinner i mitten av vintersäsongen för turismen, när det rådet det största behovet av flygkapacitet och arbetare, har uppenbarligen förvånat förbundets representanter.

Norwegian meddelade den 16 januari att kostnaderna skulle sänkas kraftigt genom att minska rutter och stänga sex flygbaser den 1 april.

Från flygbolaget insisteras det på att de kommer att minimera effekten genom att ge anställda förflyttningar till andra baser eller till långdistansflygningar.

Ger kabinpersonalen ultimatum

FSC-CCOO-fackförbundet har nyligen inkommit med ett klagomål till Arbetsinspektionen för Ryanair för hur de förflyttat kabinpersonal efter att en rutt på Gran Canaria och en på Lanzarote stängts.

FSC-CCOO: s generalsekreterare, Pedro Costeras, påstår i ett uttalande att förflyttningen gjorts med ett förfarande som inte uppfyller minimigarantierna.

Han påpekar att Ryanair har gett kabinpersonalen ett ultimatum med att begära omflyttning till andra baser före den 5 februari,  annars skulle de förflyttas  automatiskt till en annan bas.

Costeras hävdar att inga urvalskriterier har nämnts för förflyttningen av tjänsterna, ej heller någon information om tillgängliga baser, vilket antal tjänster som flyttas eller någon returgaranti vid vakanser eller ekonomisk ersättning för flytten.

Läs också

Ryanair skal ikke stenge flybaser på Kanariøyene

Norwegian legger ned flybaser på Gran Canaria og Tenerife

90 982 færre skandinaver tok direktefly til Kanariøyene i 2018

861 400 skandinaver tok direktefly til Gran Canaria i 2018

Fakta om å fly til Gran Canaria

Ny årsrekord for antall flypassasjerer på Kanariøyene

Hit reste svenskarna med TUI 2018: Tre Kanarieöar på topplistan

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Nyttårsfeiring i Las Palmas

31.12.2019 11:00

NYTTÅRSFEIRING: Stor feiring pågår flere steder i Las Palmas.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE