Fastboende kan snart flyga till biljettpriser så låga som fem euro

Från början av juli kan folkbokförda på Kanarieöarna, även utlänningar, får 75 procent rabatt på flyg- och färjebiljetter mellan öarna. För resor mellan öarna kan priset komma ner mot fem euro.

Binterplan på väg in för landning på Gran Canarias flygplats. Foto: Hugo Ryvik

Det är Kanarieöarnas president, Fernando Clavijo och flygbolaget Canaryflys företagsledare, som sagt att de billigaste biljettpriser mellan två Kanarieöar kan komma ända ner till fem euro, enligt tidningen El Mundo.

Träffade flygbolag och rederier i veckan

Denna vecka var det ett möte om biljettsubventioner mellan Kanarieöarnas president, transportministern och de tre flygbolag som är aktuella för flygningar mellan Kanarieöarna.

De tre aktuella flygbolagen var Binter, Canaryfly och Air Europa (från oktober). Rederierna var Fred Olsen och Naviera Armas, som kör färjetrafik mellan öarna.

De nya bidragen kommer att öka från 50 till 75 procent, och träder i kraft när Spaniens statsbudget har godkänts i början av juli.

Subventionerna måste också godkännas vid ett möte i Kanarieöarna ministerrådden 23 juni och lite senare i Kanarieöarnas parlament.

Biljettpriserna kan dock inte sättas helt fritt av flygbolag och rederier.

Regionregeringen har satt högsta och lägsta gränser. Lägre priser kommer att innebära mindre skatteinkomster för Kanarieöarna, och priserna måste övervakas, hävdar Clavijo.

Kraftfulla förbättringar

Clavijo lär ha understrukit under mötet att den ökade rabatten kommer att resultera i lägre priser och kraftigt stärka förbindelserna och rörligheten i den splittrade skärgården, eftersom fler resenärer väntas och flygbolagen  har därför aviserat en ökning av avgångar.

Dessutom medverkar rabatten till att Air Europa har kommit in på området med lokalt flyg och därmed ökar konkurrensen. Allt som allt gynnar det både företag och konsumenter, sade Clavijo.

Många nya avgångar

Binter Canarias har meddelat att man utökar med 80 nya flyg per dag och räknar med att transportera 1,5 miljoner passagerare årligen.

Canaryfly har meddelat att bolaget kommer att öka från 28 till 40 flygningar per dag och kommer att transportera 600.000 passagerare årligen.

Air Europa kommer att ha 30 flygningar dagligen från oktober och har meddelat att de kommer att flyga över 60 under perioden till hösten 2018.

Ytterligare möten nästa vecka

Nästa vecka medverkar Clavijo i ett möte med de civila luftfartsmyndigheterna i Spanien för de sista spörsmålen som måste lösas för att införa rabatten, bland annat en teknisk anpassning av bokningssystemet Amadeus, där alla biljettbeställningar är placerade.

Det är också enligt Clavijo nödvändigt med ett förtydligande om biljetter som redan är bokade för flygningar och som kommer att äga rum efter den nya rabatten införs.

Han kommer också att träffa den statliga flygplatsoperatören Aena för att diskutera vad som kan göras för att motverka trafikstockningar som kan uppstå under rusningstid på flygplatser som ett resultat av att fler människor kommer att resa med flyg mellan öarna.

Tags