Fyren i Maspalomas öppnades för allmänheten idag efter omfattande renovering

Det kända fyrhuset i Maspalomas, precis i hjärtat av Gran Canarias centrala turistområde, öppnade i förmiddags dörrarna till allmänheten efter omfattande renoveringsarbeten.

Faro de Maspalomas. Från och med idag kan du beskåda den invändigt helt gratis. Foto: Hugo Ryvik.

1,4 miljoner euro har spenderats på renoveringen av fyren, som tände ljuset för första gången 1890 och fortfarande är i drift.

Det går nu att gå upp till toppen av den 58 meter höga fyren för att beundra utsikten, och det är gratis entré för alla. En takterrass finns också på plats.

Fyren kommer att inrymma ett etnografiskt museum som kommer att införas senare. Fram till dess kommer det att finnas tre olika utställningar på platsen, meddelar ösrådet på Gran Canaria.

Det är utställningar av dagens kanariska hantverk, reproduktioner av urbefolkningens bostäder och traditionella kanariska hem, samt ett rikt utbud av bilder från Gran Canaria från gamla tider fram till nutid.

Dessutom finns det ett dockhus från 1930-talet med 17 rum utställt.

Fyren rymmer också en turistinformation och hantverksbutik.

Fyren är designad av Juan León y Castillo. Fyrvaktarna och deras familjer bodde i den nästan 100 kvadratmeter stora fyrvaktarbostaden.

Restaureringsarbetet försenades när termiter upptäcktes i träverket 2014, strax efter arbetet påbörjades. Nu är det 20 år sedan de första planerna för restaurering lades.

Fyren är öppen för allmänheten 10-17.