Här tjänar folk mest på att hyra ut semesterbostäder

I Costa Adeje på södra Teneriffa kan husägare tjäna över 14 300 euro i sommar för att hyra ut ett semesterhus till turister, enligt en analys utförd av uthyrningsportalen Home Away.

Semesterbostad till uthyrning på Kanarieöarna. Det röda tecknet med texten Vv visar att den är registrerad och godkänd för uthyrning från myndigheterna. Foto: Hugo Ryvik

Costa Adeje är området på Kanarieöarna, där det lönar sig bäst att driva en sådan uthyrningsverksamhet enligt Home Away. Det är också ett av de områden med de högsta hyrorna för fasta bostäder.
Månadsinkomsten för en semesterlägenhet i Adeje ligger genomsnittligt på 4776 euro, uppskattar Home Away.

Bra inkomstmöjligheter på andra öar också

I San Bartolomé de Tirajana söder om Gran Canaria, öns största turistområde, finns också goda inkomstmöjligheter. Det finns inkomstuppskattningar på mellan 3000 och 4000 euro per månad.

Det gör det också i Tías och Playa Blanca på Lanzarote. I Los Cristianos på Teneriffa ligger det å andra sidan mindre än 2000 euro per månad.
En jämförelse av möjlig inkomst från uthyrning av semesterbostäder på de olika Kanarieöarna visar att det i genomsnitt är det mest att tjäna på Lanzarote: 8328 euro under sommaren.

På La Palma är det minst att tjäna 5745 euro per månad.

Vill motverka husbubblan

Analysen speglar situationen med stigande hyrespriser även för fasta bostäder i Spanien, vilket innebär att fler och fler människor hellre vill köpa bostäder än hyra.

Spaniens utvecklingsdepartement meddelade nyligen att det kommer att stödja byggandet av 20 000 hyreshem över fyra till sex år för att motverka en ny bostadsbubbla.

62 miljarder euro i intäkter på privat semesteruthyrning

Uthyrning av fritidshus har ökat med 33 procent sedan 2016 i Spanien, enligt Home Away. Hyresverksamheten genererade 62 miljarder euro i landet 2017.

I genomsnitt spenderades 530 euro på 5,5 dagar i Spanien i Spanien förra året.

Dessutom spenderade turisterna i genomsnitt 1845 euro på andra saker under semestern.

Utlänningar spenderade 1134 euro på hyran och 3282 euro på andra saker under sin genomsnittliga tio dagars vistelse.

Över 40 procent av turisterna är familjer, och över 35 procent är par.

Plats betyder mest

Geografisk placering är den främsta orsaken till att turister väljer fritidshus, följt av miljö och pris för utlänningar samt pris och miljö för spanjorerna.

På Kanarieöarna är 13,5 procent av hyresgästerna spanjorer, 86,5 procent av utlänningar. 39,6 procent är från Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Semesterbostadsturisterna i Spanien ger login ett betyg på 4,2 av 5, enligt rapporten från Home Away.

Tags