Intresseförening vill mobilisera husägare i Puerto Rico mot den nya tomtlagen

PALT, en intresseförening för husägare som drabbats av turistlagen på Kanarieöarna, uppmuntra husägare i Puerto Rico på södra Gran Canaria till mobilisering mot den nya tomtlagen för Kanarieöarna som kommer i juli.

Det finns en hel del privatägda bostäder i byggnader som ligger på turismreglerade tomter i Puerto Rico, och flera av dessa används som permanenta bostäder. Foto: Frifot forlag

Detta är relevant för många skandinaver som äger hus i Puerto Rico och även  delar av Gran Canarias främsta turistområden, Maspalomas och Playa del Ingles.

Den nya lagen kommer dock att påverka husägare i Puerto Rico mer än husägare i Maspalomas och Playa del Inglés, enligt Plataforma de afectado por la Ley Turística (PALT).

Förbud mot permanenta bostäder

En av paragraferna i lagen är ett förbud mot att bo permanent i bostäder som ligger på mark avsedd för turism.

Detta gäller bostäder som bytt ägare efter den 1 januari 2017. Villaägare som har köpt hem före detta datum har rätt att  ansöka om  få amnesti och fortsätta att använda hemmen som permanenta bostäder. De kan dock inte hyra ut dessa till turister eller sälja bostäderna på som permanenta bostäder.

I turistområdena på Kanarieöarna finns flera äldre turistanläggningar där alla eller en del av turistlägenheterna har omvandlats till privata hem och sålts så, och många människor använder dessa som permanenta bostäder. Men det är egentligen inte tillåtet enligt gällande lagar och speciellt inter efter den nya tomtlag som snart kommer att antas.

Påverkar 70.000 personer

Tomtlagent är ett problem för 70.000 personer på Kanarieöarna, enligt PALT. Föreningen uppmanar ägare att inte ge upp sina rättigheter och istället slåss för att få förvalta sina bostäder som de vill.

Fastighetsägare ombes att kontakta PALT innan 1:a juli. Besökstid är på lördagar mellan 9 och 14,  på Calle Avda de Tirajana 36, ​​Edificio Los Molinos, lokal 30, Playa del Inglés. 

Tags