ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. FEBRUAR 2019 - SIST ENDRET 10. FEBRUAR 2019
Fernando Clavijo skulle helst slippa att träda fram i domstol i korruptionsfallet, men nu måste han. Foto: Coalicion Canaria
Fernando Clavijo skulle helst slippa att träda fram i domstol i korruptionsfallet, men nu måste han. Foto: Coalicion Canaria

Kanarieöarnas president ska höras i domstol kring korruptionsmisstankar

Tre månader före regionvalet på Kanarieöarna måste den nuvarande presidenten Fernando Clavijo träda fram i La Laguna-domstolen på Teneriffa och förklara sig i ett korruptionsfall.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Kanariøyenes president må møte i retten i korrupsjonssak

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • Bilder
  • Filmklipp
  • Tips og råd
  • Ting som skjer
  • Informasjon som kan være nyttig
  • Nyheter om Kanariøyene fra andre medier

Provinssrätten beslutade i veckan att saken, som har pågått i över fyra år, kommer att vidarebefordras till ANdra Rättsinstans i La Laguna, vilket innebär att Clavijo måste förklara sig i domstol.

Gäller kontrakt för bilbärgning

Ärendet gäller korruption för flera år sedan som rörde sig om att  tilldela La Laguna kommun kontrakt om räddningstjänster inom vägtrafiken.

Det kallas "Caso Grua" (bilbärgsningsfalley). Clavijo var vid tidpunkten då kontrakten tilldelades säkerhets- och mobilitetsrådsmedlem, och blev senare borgmästare.

Han har alltid hävdat sin oskuld i frågan.

Partiet ställer upp bakom presidenten

Clavijos parti, Coalicion Canaria (CC), gick på fredag ut ​​med ett uttalande om stöd till Clavijo där de kallar rättegången en "politisk farce".

Det framgår av motsägelser och rättsliga tvivel i ärendet och förseningar i den rättsliga proceduren som visar att fallet härrörde från "en politisk förföljelse för dem som inte fick stöd från medborgarna i meningskiljaktigheter".

Det hänvisas till "oberättigade förseningar för att klargöra ett rättsligt förfarande som sannolikt kommer att skada en kandidat till ordförandeskapet på Kanarieöarna än att skydda Fernando Clavijos rättigheter som medborgare".

CC påpekar också i uttalandet "brott mot tidsfrister från åklagarmyndigheter, uttalanden efter tidsfristen, samt undanhållna rapporter som innehas av åklagarmyndigheten, vilka utesluter eventuella indicier på brott", och hävdar att det är ett "prefabricerat fall fulla av inkonsekvenser och motsättningar".

Läs också

Politikere kjent skyldig i korrupsjon 14 år etter at det skjedde

48 personer tiltalt for korrupsjon i det offentlige på Kanariøyene i 2017

Slik reagerer politikere på Kanariøyene på den spanske regjeringens avgang

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE