Nästan hälften av invånarna på Kanarieöarna lever på fattigdomsgränsen

44,6 procent av Kanarieöarnas befolkning riskerar att hamna i fattigdom och social utslagning, en större andel än i andra spanska regioner.

En mycket stor del av den kanariska befolkningen är mycket ekonomiskt trängd. Foto: 123RF Stock Photos

Det visar den senaste rapporten om status för fattigdom i Spanien från ett europeiskt nätverk för att bekämpa fattigdom och social utslagning (EAPN-ES), som presenterades i veckan i kongressen.

Oppositionspartierna i det kanariska parlamentet, PSOE, Nueva Canarias, Podemos och ASGCA, minus Partido Popular, bad på onsdagen den kanariska regeringen att förklara den oacceptabla fattigdomen på Kanarieöarna.

PSOE säger i ett uttalande att det är oacceptabelt att nästan hälften av befolkningen lever på fattigdomsgränsen, medan hotell över hela ögruppen är fulla, är flygplatsen på gränsen till vad de klarar och turiststatistiken sätter nya rekord månad efter månad.

Regeringen saknar plan och engagemang och har inget mindre intresse för att bekämpa fattigdom, hävdar PSOE.

12,9 miljoner fattiga i Spanien

I Spanien lever över 12,9 miljoner människor, 27,9 procent av befolkningen, under hotet av fattigdom. Detta är en minskning med 28,6 procent år 2015 och 27,9 procent år 2016. Det vill säga 345 000 färre människor.

Den spanska regeringen har åtagit sig att minska antalet med 1,4-1,5 miljoner i slutet av 2019, men ligger långt ifrån målet.

I EU-länderna gäller det 119 miljoner människor, vilket motsvarar 23 procent av befolkningen.

Rapporten är baserad på Arop-indikatorn, som tar hänsyn till familjeinkomst, materiellt välstånd och hur många som arbetar.

Definitioner

Definitionen av relativ fattigdom i Spanien är att familjer befinner sig i minst en av dessa tre situationer:

- Inkomsten är under 684 euro i månaden för enstaka personer  eller under 1700 euro för en familj på fem.

- Familjen lider av en allvarlig brist på medel och är därför sen att betala för bostäder, har inte råd med semester, tv eller telefon etc.

- Arbetsbrist (mindre än två timmars arbete per dag).

Över en miljon människor i Spanien (2,1 procent) är i den situation att de uppfyller alla tre av dessa kriterier och är därför i den mest missgynnade gruppen ekonomiskt och socialt.

2,9 miljoner är mycket fattiga

6,4 procent av befolkningen, 2,9 miljoner, lever i extrem fattigdomudner definitionen att familjens medlemmar har en inkomst som genomsnitt mindre än 342 euro i månaden per person.

För ungdomar mellan 16 och 29 år är 37,6 procent i fattigdomsgruppen,  31,7 procent är barn, medan det lägsta antalet bland de över 65: 1endast 4,4 procent.

För unga och gamla har det blivit flera sedan 2015, medan det har blivit färre barn.

Andelen är betydligt större bland familjer med barn än familjer med endast vuxna. Mer än hälften av familjer som består av ensamstående mödrar med barn befinner sig i fattigdomsgruppen.

Även bland människor som är löntagare kämpar 14,1 procent med ekonomin i den mån de är i riskgruppen för fattigdom.