ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 07. FEBRUAR 2019 - SIST ENDRET 08. FEBRUAR 2019
Detta kort ger dig rätt till gratis akutbehandling på offentliga sjukhus och sjukhus i Spanien. Foto: Canariajournalen
Detta kort ger dig rätt till gratis akutbehandling på offentliga sjukhus och sjukhus i Spanien. Foto: Canariajournalen

Offentliga sjukhus har krävt betalning av patienter med europeiskt hälsokort

Det blå europeiska sjukförsäkringskortet ger dig samma rätt till behandling på offentliga sjukhus i andra länder i Europa som medborgare i landet, men på Kanarieöarna har vissa patienter tvingats betalat ändå.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Offentlige sykehus har krevd betaling av pasienter med blått helsekort

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • Bilder
  • Filmklipp
  • Tips og råd
  • Ting som skjer
  • Informasjon som kan være nyttig
  • Nyheter om Kanariøyene fra andre medier

I Spanien är det gratis för boende, och därmed även turister med ett europeiskt sjukförsäkringskort, att få akut behandling på offentliga sjukhus.

Hittat kryphål

Men offentliga sjukhus i Spanien, och särskilt på Kanarieöarna, har hittat ett kryphål i lagen som gör att de kan kräva betalning för patienter, skriver TV 2.

SOS International, en alarmcentral för flera försäkringsbolag, registrerade enligt uppgift 18 fall år 2018 där skandinaviska patienter var tvungna att betala på offentliga sjukhus trots att de hade sjukförsäkringskortet.

Spanska sjukhus använder sig av ett kryphål i lagen, säger Karin Tranberg, chef för SOS Internationals medicinska avdelning, till TV 2.

Detta kryphål gäller tydligen endast i de fall då patienter hänvisats till offentliga sjukhus av en privat läkare.

Om du har reseförsäkring, kommer du också att vara täckt av privatläkares utgifter, men nästan alla reseförsäkringar har begränsad löptid - många inser inte att ens sk helårsreseförsäkring inte gäller för obegränsad vistelsetid.

Viktigt att stå på sig

Europisk Reseförsäkring är också medvetna om problemet i Spanien, skriver TV 2.

Jon Berge, informationsdirektör vid If och Europeisk Reseförsäkring, säger till TV 2 att det europeiska sjukförsäkringskortet ska täcka alla sjukhuskostnader inom EES och att det är viktigt att stå på sig och vägra betala om man blir uppmanad att betala.

Helfo, som levererar det europeiska sjukförsäkringskortet till norrmän, informerar TV2 om att de har haft några fall i Spanien, men inte särskilt på Kanarieöarna, och att de inte har upplevt det som ett stort problem.

Om en användare måste betala hos en läkare eller ett sjukhus utomlands kan denne i efterhand göra en ansökan från Helfo om att pengarna återbetalas.

Läs också

Helsestasjoner på Gran Canaria

Anklager helseklinikk i Puerto Rico for grov overprising

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE