Högkonjunkturen ger ingen lindring i fattigdomen på Kanarieöarna

Den ekonomiska tillväxten har ingen effekt på befolkningen i Kanarieöarna, säger den katolska biståndsorganisationen Caritas på Kanarieöarna.

Fattigdomen på Kanarieöarna är strukturell, hävdar Caritas,. Foto: Pixabay

Caritas hjälpte 40.000 utblottade människor på Kanarieöarna förra året, lika många som året innan, trots att regionens ekonomi stadigt förbättras.

Antalet som behöver hjälp har inte förändrats under de senaste åren. Det framgår av Caritas årsrapport om sin verksamhet.

Strukturellt problem

Hjälporganisationens ledare hävdar att det finns en strukturell fattigdom på Kanarieöarna. Detta beror på att det saknas en offentlig politik mot fattigdom, sades det på torsdag under en presskonferens.

I Las Palmas hjälpte Caritas direkt 10.160 personer förra året. I de flesta fall talar vi om familjer med minderåriga och arbetslösa vuxna utan inkomst.

En av tre av dem som fått hjälp var singel utan barn. 1329 var hemlösa.

Sex av tio var kvinnor, åtta av tio hade bara primär eller lägre utbildning, en av fyra var utlänning och sex av tio var mellan 40 och 59 år gamla.

Tredubblat antalet behövande

Det ekonomiska stödet som Caritas i Las Palmas får från allmänheten har bara ökat med en procent under det senaste decenniet, trots att antalet personer som får stöd har tredubblats.

Antalet privatpersoner som donerar pengar till Caritas har gått ner, men donationer från företag har ökat.

Biskop Francisco Fodral, generalsekreterare Caritas på Kanarieöarna, ger individualismen mycket av skulden.

Detta han beskriver som ett globalt, socialt problem som förstör familjer och leder till bristande åtaganden på alla områden, inklusive i politiken.