Portugisiska örlogsmän på stadsstranden Las Canteras i Las Palmas

Strandgäster på stadsstranden Las Canteras i Las Palmas på Gran Canaria uppmanas att vara försiktiga då farliga brännmaneter siktats i vattnet och i sanden. 

Brännmaneter som nyligen siktats på Las Canteras i Las Palmas. Foto: Lärsarbild.

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

De kommunala strandmyndigheterna i Las Palmas har aktiverat en varning och en övervakningsplan (PAV) för att detektera brännmaneterna. Frivilligorganisationen Röda Korset är ute och informerar på stränderna om brännmaneterna. 

"Portugisiska örlogmän" är de farligaste av de brännmaneter som ibland kan driva upp mot stränderna på Kanarieöarna. Tentaklerna kan bli mycket långa och personer som bränns drabbas av svåra smärtor. I vissa fall kan personer med hjärtfel drabbas av hjärtstillestånd av brännsåren. Om man simmar på djupt vatten och bränns av en tentakel så kan man drabbas av tillfällig chock eller panik som kan leda till drunkning.

Kan komma med pålandsvind

Portugisiska krigsfartyg lever i grupper och rör sig med vind och havsströmmar. Det är verkligen en flytande koloni.

När det är perioder av pålandsvind kan det hända att de flyter in på Kanarieöarna.

Maneterna har en blåaktig färg. De är lätt igenkännliga på land, men kan vara svåra att upptäcka i vattnet. De är små, med upp till 20 centimeter lång båtformad gasblåsa som håller dem flytande och utskjutande över vattenytan som ett segel.

Tentaklerna kan avge ett starkt gift från näscellerna, även när de är på land, och de kan vara tiotals meter långa, så håll bra avstånd.

Kan få panik och drunkna

Giftet är starkt nog för att döda fisk storleksordningen makrill. Människor som har bränts av portugisiska örlogsmän beskriver det som en extrem smärta. Det kan också orsaka allergiska reaktioner.
De flesta behöver läkarvård, och det kan ta många månader innan svåra brännskador läks.

Giftet är vanligtvis inte tillräckligt starkt nog för att döda människor, men det har förekommit fall där människor har blivit chockade och blir förlamade när de har bränts eller fått hjärtstillestånd.

Den intensiva smärtan kan ge folk panik så att de drunknar. Den största faran är för barn, äldre människor och människor med hälsoproblem.

Portugisiska örlogsmän är vanligare på sommaren än på vintern på Kanarieöarna. Om du ser död fisk på stränder och vid vattnet, kan det vara ett tecken på att det finns många sådana maneter i närheten.

Följ flaggorna

Varningsflaggan med texten "Medusas" (maneter) är upprättad på stränder där många brännmaneter har upptäckts.

Eventuellt kan varningsskyltar eller röda flaggor för badförbud hissas om det finns många brännmaneter i ett område.

På så sätt undviker du att bli bränd

Underskatta inte situationen. Det enda sättet att vara säker på att undvika att bli bränd är att inte bada.

Du kan också brännas om du tvättar dig vid vattnet, eller om någon kastar en hink med dig som innehåller rester av tentakler.

Rör inte på maneterna eller rester av maneterna, även de som ligger på land och ser döda ut - giftet kan fortfarande vara aktivt. Om du har rört en manet, lägg inte händerna mot munnen eller ögonen efteråt, även om du inte har bränt dig - dessa är känsligare områden på kroppen.

Följ råd och varningar på stranden (affischer, skyltar, banderoller, verbal varningar etc.) och i media.Om du ser maneter och inga skyltar eller andra varningar har upprättats, informera närmaste badvakt, vårdnadshavare eller lokal myndighet (det spanska ordet för maneter är medusa).

- Solskyddsmedel kan minska risken för brännskador.

- Barn är särskilt sårbara: Berätta för dem att de inte får bada.

Barn, äldre, personer med allergier, astma eller hjärtproblem, eller som tidigare har bränts med maneter, bör vara extra försiktiga att undvika kontakt med brännmaneter.

- Om du bränner dig, skrapa inte eller gnid det berörda området, även med en handduk eller sand. Det kommer bara att öka smärtan.Tvätta området med saltvatten från ett område där du är säker på att det inte finns några rester av tentakler. Tvätta aldrig med färskvatten, urin, ammoniak eller ättika, även om det kan fungera för andra typer av maneter.

- Ta bort eventuella rester av tentakler, som är fästa på huden, med pincett eller liknande.

- Använd is eller något annat kallt för att lindra smärta i 5 till 15 minuter utan att gnida och undvik direkt hudkontakt med isen - sätt i en plastpåse eller liknande.

- Utsätt inte det drabbade området för sol eller annan värme.

- Vissa salvor och antihistaminer kan verka smärtstillande.

- Om det är en sårskada, behandla den med antiseptiskt medel tre gånger om dagen tills såret är läkt.

- Om du får symtom på illamående, kräkningar, yrsel, muskelkramper, huvudvärk, andningssvårigheter eller en allmän känsla av att vara sjuk, sök hjälp vid Röda Korset, närmaste sjukhus, vid strandvakt på stranden, akutmottagningstjänst eller akutmottagningscentral (112). 

- Var vaksam för eventuella allergiska reaktioner som kan inträffa efter en tid.

Hälsorådgivningen kommer från Redpromar.

Ti meter lange tentakler

Navnet "portugisisk krigsskip" (Physalia Physalis) kommer av at maneten har en gassfylt flottør som stikker opp av vannet med et slags seil på toppen. Seilet gjør at maneten kan bevege seg raskt i vannet med hjelp av vinden.

Under vannet har manetene tentakler som kan bli 30 meter lange. Giften er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell. Den kan ikke ta livet av mennesker, men den intense smerten gjør at folk kan få panikk og drukne.

Manetene kan være vanskelige å oppdage i vannet fordi de går i ett med fargen på vannet og for det meste dukker opp ved høyvann.

Varselflagg med teksten ”Medusas” (maneter) er satt opp ved strendene som er angrepet av manetene.

Dette gjør du hvis du blir brent

Hvis du blir brent bør du skylle området med sjøvann, fjerne tentaklene med hansker, pinsett, en pinne eller lignende, og senke kroppen ned i varmt vann hvis det er mulig for å lindre smertene.

Smør ikke på eddik, slik som rådet er når du brennes av andre manettyper. Det vil bare gjøre saken verre.

PUBLISERT 04. MARS 2018 - SIST ENDRET 05. MARS 2018 Så här ser "Portugisiska örlogsmän" ut. Ta inte risken att röra vid  maneterna även om de ligger på land och ser ofarliga ut. Tentaklerna kan fortfarande bränna dig kraftigt och de kan vara flera meter långa. Foto: Hugo Ryvik

Tags