Kalifornisk kungsnok upptäckt i Tunta på södra Gran Canaria för första gången

En Kalifornisk kungssnok upptäcktes på tisdag för första gången i bergstaden San Bartolome de Tirajana, även kallad Tunte, på södra Gran Canaria.

Det finns tre sorter av kalifornisk kungssnok på Gran Canaria: mörk med längsgående linje, sicksack och albino. Foto: Life + Lampropeltis

Ormen upptäcktes av två tjejer strax utanför stadskärnan vid gravlunden och bakom en skola, skriver tidningen La Provincia.

De fångades inte in. De två tjejerna försvann från platsen och anmälde fyndet till en granne som misslyckades med att hitta ormen.

Stort ormproblem

Det beräknas att cirka 30 000 sådana ormar lever i naturen på Gran Canaria, mest i Gáldar, Telde och Valsequillo.

Ormarna är inte farliga för människor, men hör inte hemma i faunan och är oönskade eftersom de äter skyddade arter och stör naturens balans.

Inga av de många försök att bli av med ormarna genom åren har lett till något resultat, och ormarna har fortsatt att öka i antal och sprids till nya områden. Nu också till Tunte.

Har spridit sig till södra sidan av ön

I år fångades ormar på södra delen av ön i Juan Grande, Montaña la Data, El Salobre, El Tablero, Maspalomas och Fataga, vilket är ett bevis på att de har spridit sig vidare.

28 april var den senaste fångstkampanjen. Sedan fångades 148 ormar och fler kampanjer kommer att köras under sommaren.

De flesta ormar som fångats hittills har hittats i Valle San Roque och Cuevas Negras i Valsequillo och Jinama Valley, La Pardilla, Cruz la Gallina, Mercalaspalmas, Balcón de Telde, Caserones och La Soberana.

Det har också fångats ormar i Santa Brígida och i Barranco de Guiniguada, Lomo Blanco och Las Rehoyas i Las Palmas.

Lenker

EU-prosjektet Life+ Lampropeltis