Kanarieöarna får undantag från spanskt alarmtillstånd

Den spanska regeringen förklarade på söndagen alarmtillstånd på grund av okontrollerad spridning av coronavirus. Kanarieöarna får vissa undantag.

Corona-smittan ökar i Spanien, men Kanarieöarnas status bättre och man slipper därför alarmtillståndet. Ill: Pixabay

- Undantagstillståndet har förklarats från söndagseftermiddagen i 15 dagar, men kan förlängas med sex månader fram till maj 2021, meddelade premiärminister Pedro Sanchez efter ett extra ministerrådsmöte på söndagen.

Syftet är att ge de autonoma regionerna laglig täckning för att införa strikta infektionsbegränsningar, såsom begränsningar av rörlighet, utegångsförbud och stängning av företag och aktiviteter.

Det ger också staten möjlighet att införa nationella åtgärder av en sådan karaktär. Det kommer att vara utegångsförbud på natten från 23:00 till 06:00, men regionerna kan själva bestämma vilka tidsperioder de anser vara nödvändiga att justera inom ramen 22-24 på kvällen och 5 och 7 på morgonen.

För Kanarieöarna är alarmtillståndet mindre viktigt än för andra regioner, eftersom Kanarieöarna hittills är undantagna från utegångsförbud och begränsningar av rörlighet.

Kanarieöarna har en mycket bättre epidemiologisk situation än andra regioner för närvarande, så det är för närvarande inte aktuellt med utegångsförbud. För närvarande kommer lite att förändras för invånarna på Kanarieöarna på grund av alarmtillståndet.

Översättning: Thomas Nilsson