Storaktion för att avslöja ekonomiska bedrägerier med kinesiska produkter

Skatteförvaltningen Spanien genomsökte  på torsdag 61 lagerbyggnader för produkter importerade från Kina. Företag i elva regioner genomsöktes, varav tre på Kanarieöarna, i ett större tillslag mot skattebedrägerier och "svarthandel".

Bland flera saker som lär ha avslöjats i "Operation Dragon" är en omfattande användning av kontantbetalningar till återförsäljare och distributörer för att undvika moms, och på belopp över 2500 euro, vilket är den maximala som är tillåtet i Spanien. Illustration: Hugo Ryvik

"Operation Dragon", som den kallas, rör om bedrägerier med import, distribution och försäljning av varor från Kina i Spanien.

66 företag misstänks

Skatteförvaltningen misstänker att mycket av intäkterna undanhållts från beskattning och moms. 66 företag utsattes för genomsökning.

Lagerbyggnaderna som genomsökts ligger i Andalusien, Aragonien, Asturien, Balearerna, i Castilla y Leon, Katalonien, Extremadura, Galicien, Kanarieöarna, Madrid och Valencia. Dessa företag lär stå för mer än hälften av all import till Spanien från Kina i form av textilier, skor, leksaker, små hushållsartiklar och mycket mer.

Storaktionen kunde genomföras Skatteverkets tack vare kännedom om den svarta ekonomin med inspektioner och utredningar som genomförts under de senaste åren, skriver de i ett pressmeddelande.
Över 370 tjänstemän är inblandade i registrering av varorna i lagren.

Misstänkt låg deklarerad vinst

De företag som nu skärskådas ska ha rapporterat driftsresultat som är 20 gånger lägre än vad som beräknats för branschen som helhet, i genomsnitt 1,7 procent.

Flera av företagen skal ha omsatt miljontals euro och expanderat verksamheten medan de rapporterade in förluster till skattemyndigheterna.

I tidigare inspektioner ska då ha bekräftats att 70 procent av försäljningen och inköpen gjordes svart.

Försäljning till privatkunder som inte ville ha ett kvitto ska då ha gjorts svart och försäljning till företag utfärdades falska fakturor som visade högre kostnader än de verkliga.

Betydande mängder kontanter lär ha satts in på bankkonton och överförts till Kina. Dubbel bokföring ska också ha avslöjats.

Tags