ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 21. MARS 2019 - SIST ENDRET 22. MARS 2019
En del av polisens beslag i pirat-TV-fallet. Foto: Policia Nacional

Stor razzia mot olaglig förmedling av utländska tv-sändningar i Spanien

Den nationella spanska polisen har tillsammans med Europol och den danska polisen genomfört den största åtgärden hittills mot olaglig förmedling av tv-sändningar över landets gränser via internet. . Se filmsnutt från insatsen.

ANNONSE

Om du har förlorat dina tv-sändningar från andra länder som du har betalat för och förmedlat till Spanien via Internet och IPTV idag, kan det bero på att Policia Nacional har stängt 66 dataservrar som sänt sändningarna olagligt.

Fem personer arresteras i ärendet. Det är den största åtgärden som har gjorts mot pirattelevisionen i Europa, skriver Policia Nacional i ett pressmeddelande idag, torsdag.

14 adresser genomsökta

Polisen slog till i den så kallade "Operación Belenus" simultant mot 14 adresser i Spanien, Danmark och England. Elva servergrupper hittades som användes för att distribuera tv-sändningar via internet.

De arresterade är misstänkta för att tillhöra en kriminell organisation som begått brott mot upphovsrätten, bedräglig telekommunikation och penningtvätt. Tre personer greps i Spanien.

Levde lyxliv

De misstänkta bodde i lyxiga hem i Malaga och körde lyxbilar som byttes ut ofta. 12 dyra bilar, tre motorcyklar, dyra armbandsur och flera fastigheter är beslagtagna och bankkonton frysta.

Polisen uppskattar att ligan har tjänat cirka 8 miljoner euro på verksamheten och har sedan 2013 överfört över 1,6 miljoner euro till utlandet.

IT-företag i Danmark

Det rör sig om en mycket komplex, internationell infrastruktur med servrar över hela världen som polisen nu stoppat. Ligamedlemmarna i Danmark stod för den tekniska verksamheten.
Där hämtades tv-signalerna och omfördelades eftersom Danmark har bra internet.

Spanat i över tre år

Undersökningen har pågått sedan slutet av 2015.
Då fick polisen ett tips om att sändningar från Premier League olagligt kommunicerades av ett företag i Malaga som sålde IPTV-abonnemang med tillgång till 800 internationella kanaler, stora filmkollektioner och ett stort antal utländska radiostationer.

Tv-abonnemangen var huvudsakligen indelade i de länder där kanalerna ligger och kostar från 40 euro till 460 euro per månad. Gänget hade kunder i 30 länder.

Den anmälda webbplatsen för det företag som sålde prenumerationerna var kopplat till flera profiler på sociala nätverk där tjänsten marknadsfördes. Dessutom fanns det 20 andra sådana webbplatser i drift.

Kunderna betalade till ett bolag i Gibraltar för abonnemang, trots att bolaget var spanska.

Företag är etablerade i sex länder

Ett nätverk av företag bildades med avdelningar i Spanien, Danmark, England, Lettland, Nederländerna och Cypern.

Ett till synes lagligt företag där juridiska teletjänster, fibernätverk och IT-produkter såldes tjänade som försäkringsbolag för den olagliga verksamheten

På så sätt framstod de inför kunderna som ett trovärdigt företag som lagligt sände ut utländska TV-sändningar. Intäkterna från den olagliga verksamheten blandades med de legitima intäkterna så att allt verkar vara legitimt.

Förutom de 66 dataservrar som har blivit stoppade har många andra servrar identifierats som en del av det internationella nätverket. Servrarna som användes ändrades ofta för att det skulle bli svårt för polisen att spåra dem, och det betalades kontinuerligt för anonymisering av systemen.

Polisen fann efter en noggrann utredning kopplingar mellan holdingbolag och bankkonton som tillhör gängmedlemmarna.

Tio personer förhördes utöver de fem som greps, tre i Spanien och två i Danmark. De som arresteras i Spanien är nu i polisens förvari.

Läs också:

Så kan du se nordisk tv på Gran Canaria

Film och tv på Gran Canaria

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • Bilder
  • Filmklipp
  • Tips og råd
  • Ting som skjer
  • Informasjon som kan være nyttig
  • Nyheter om Kanariøyene fra andre medier
ANNONSE
ANNONSER