17 personer har gripits för fastighetssvindlerier på Kanarieöarna

Polisen har gripit 17 personer som skall ha lurat till sig  fastigheter på Kanarieöarna genom att förfalska ägandedokument för fastigheter och därefter sålt dem vidare.

Polisman genomsöker ett kontor under Operation Atino. Foto: Guardia Civil

Elva män och sex kvinnor greps, skriver polisen i ett uttalande. Bland dem är flera tjänstemän i fastighetsregistret (cadastro), som är det officiella registret över fastigheter, notarier, jurister och fastighetsförvaltare.
 

44 fall avslöjade

Polisen har avslöjat bedrägerier med 23 kollektiva egendomar, både institutioner och föreningar (familjer och privata), samt 21 individuella egendomar. De utesluter inte att det kan finnas fler.

Bedrägerierna lär ha pågått sedan åtminstone sedan 2005. De flesta fastigheterna är belägna på landet, men en del också i stadsområden.
 

Inledde sina spaningar 2015 

Guardia Civil startade Operation Atino i November 2015 efter att det kom in en anmälan från en legitim ägare vars egendom på Fuerteventura överförts till en annan person.

Undersökningen avslöjade flera fall på Fuerteventura,  Lanzarote och Gran Canaria.
 

De flesta greps i Las Palmas

De första gripandena gjordes i februari i år, och det senaste den 28 mars.

De flesta gripandena gjordes i Las Palmas, men det har även gripits människor på Fuerteventura, Lanzarote, Ávila på fastlandet och Balearerna.

De fängslade är misstänkta för förfalskning av dokument, mutor, organiserad brottslighet, penningtvätt, olaga tvång, förbjudna förhandlingar med tjänstemän och otrohet i förvar av värdehandlingar.

Tags