420 dynamitsmällar per vecka för att bygga vattenkraftverk på södra Gran Canaria

Det kommer att dundra och smälla mycket och länge i ett bergsområde söder på Gran Canaria under konstruktionen av vattenkraftverket Chira-Soria: 420 sprängningar per vecka och 2850 kilo dynamit per dag.

Teckningen visar hur kraftverket och en tillhörande avsaltningsanläggning för havsvatten säkerställer att kraftverket alltid har tillräckligt med sötvatten. Ill: REE/Canariajournalen

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

Två stora bergssalar, fyra tunnlar och fyra schakt ska sprängas, borras och huggas ut.

De två bergssalar som ska byggas blir så stora att de kunde rymma hela Santa Ana-katedralen i Las Palmas.

Två km lång vattentunnel

En tunnel som kommer att transportera vattnet från Chiradammen till Soriadammen kommer att bli  2206 meter lång och kommer att ha en öppning på 36 kvadratmeter, enligt projektdokumenten.

För att spränga ut detta har 2847 kilo dynamit per dag beräknats i projektet och drygt 17 ton per vecka.

2576 meter lång ankomststunnel

Tunneln in till bergssalen där de sex vattenturbinerna kommer att stå blir 2,579 meter lång och kommer att ha en öppning som är 42 kvadratmeter stor.

För detta är det nödvändigt att använda 299 kilo dynamit för varje explosion, och helst tre sprängningar per dag sex eller sju dagar i veckan.

Det innebär att det kommer att gå åt nästan 5,4 ton dynamit per vecka för att göra denna tunnel.

Tunneln till Soria-dammen, den nedre reservoaren, kommer att vara 1500 meter lång och kommer att ha en öppning på 34 kvadratmeter. En service och kabel tunnel kommer att vara 875 meter lång och 24 kvadratmeter tjock.

Endast en lastbil kan leverera

På Gran Canaria finns det enligt uppgift bara en auktoriserad sprängämnesleverantör baserad i Telde, och endast ett fordon som är godkänt för att transportera dynamit, och det  ligger statiionerat på Teneriffa, skriver Canarias 7.

Lastbilen har kapacitet för att transportera 2 200 kilo sprängämnen och 1000 detonatorer. Det kan köras tre turer varje vecka till vattenkraftutveckling, vilket innebär att den kan leverera knappt 10,5 ton dynamit och 420 detonatorer per vecka, med tanke på att den också måste användas för andra leveranser.

Bygger lager för 18 ton dynamit

I projektdokumentet från utvecklaren, det statligt ägda kraftbolaget Red Eléctrica de España (REE), föreslås att man bygger tre dynamitlager som kan lagra totalt 18 000 kilo dynamit. Detta är för att säkra  försörjningen och undvika att stoppa konstruktionen.

Planen för byggandet av kraftverket startar senare i år, och det kommer att slutföras år 2025.

För närvarande är projektplanerna ute för offentligt samråd. När samrådstiden är avslutad beaktas alla eventuella invändningar, och efter det börjar miljöbedömningsförfarandet.