Över 63 000 fast för coronabrott på Kanarieöarna

Från Spaniens alarmtillstånd som inleddes den 15 mars till mitten av juni har 578 personer arresterats och 62 812 sanktioner har avslutats med böter och anmälningar för brott mot coronarestriktionerna på Kanarieöarna.

Poliskontroll under alarmtillståndet på Teneriffa. Foto: Policia Local

Nu har alarmtillståndet avslutats på Kanarieöarna, och det är den första veckan i det nya normala tillståndet med nya smittbestämmelser från staten och den regionala regeringen.

I hela Spanien arresterades 9 000 personer och 1,2 miljoner rapporterades för brott mot coronarestriktionerna fram till mitten av juni.

Påföljderna för sådana brott är böter mellan 600 och 10 400 euro samt fängelse i mycket allvarliga fall. De högsta böterna ges för organisering av gruppaktiviteter som kan orsaka smittspridning, enligt information från inrikesministeriet.

48 procent av brotten inträffade i Andalusien, Madrid och Valencia.

Över 1400 av arresteringarna gjordes i dessa tre regioner.

En del personer har på alla möjliga och omöjliga sätt försökt kringgå utegångsförbudet. Eftersom det varit tillåtet att rasta husdjur har folks uppfinningsrikedom tagit sig de mest märkliga uttryck. Bland annat har man haft getter, kycklingar och uppstoppade djur i koppel.

Översättning:

Thomas Nilsson <thomas.nilsson@canariajournalen.no