Unikt grottsystem i Temisas har fått status som kulturintresse

En grottkomplex som användes av ursprungsbefolkningen i byn Temisas mellan Agüimes och Santa Lucia sydost på Gran Canaria, Las Cuevas y Graneros de la Audiencia, fick på måndagen status som historiskt bevarandevärt kulturminnesmärke.

Grottsystemet i La Audiencias övre del, där människor levde och hade kornlager. Den största grottan är sex meter djup och tolv meter lång.

Grottsystemet i La Audiencias övre del, där människor levde och hade kornlager. Den största grottan är sex meter djup och tolv meter lång. 

La Audiencia, även känd som Cuevas del Posito är ett av de mest unika arkeologiska komplex som upptäckts hittills på Gran Canaria, skriver örådet i ett uttalande.

Den så kallade BIC status (Bienes de Interés Cultural) som det nu hatt fått innebär att grottsystemet får särskilt skydd för att det skall bevaras för framtiden och bidra till ökad insikt i urinvånarnas liv innan den spanska erövringen.

Naturliga och utgrävda grottor

Grottkomplexet består av naturliga och utgrävda grottor i bergssidan Lomo de la Cruz, även känd som Risco Pintado, på grund av dess rödaktiga färg. Grottorna ligger på den sydöstra sidan av Temisas-klyftan.

De övre grottorna i den branta bergssidan har använts som bostäder och spannmålsmagasin. Längre ner finns grottor där majs troligen malts, och de nedre grottorna användes för gravplatser.
Det var alla förenade genom en labyrint av passager i ett gemensamt komplex. Begravningsgrottor ligger också på den östra sidan av området.

Viktigt kulturområde

Grottorna anses ha haft en stor betydelse i det område där de är belägna. BIC status omfattar därför även miljön där grottorna ligger.

Det är viktigt att bevara det arkeologiska landskapet i syfte att uppnå en bättre förståelse för de arkeologiska platser och samhället som använde dem, skriver örådet vidare i pressmeddelandet.

Mycket upptäckt efter 2012

En av de saker som gör grottkomplexet anmärkningsvärt, är att det är ett av de få exemplen på artificiella grottor som användes som begravningsplats fpå Gran Canaria. Grottorna är också exceptionellt väl bevarade.

Grottorna som användes för slipning majs är avskurna från de lägre liggande gravarna av en väg som byggdes 1935.
Båda dessa grottkomplex doldes av ett jordskred som inträffade för flera hundra år sedan, och upptäcktes först helt av en slump när vägen GC-550 skulle förbättras och byggas ut under 2012:
Ett stort stenblock flyttades, och grottorna exponerades.

Många spännande upptäckter

I grottorna gjordes ett antal mycket intressanta fynd.

Bland annat välbevarade dörrkarmar, silos och fartyg tillverkade av olika träslag som den kanarietall, ceder, palmträd och drakträ.

Föremål i dessa material har hittats på mycket få andra platser på Gran Canaria i och med att materialen återanvändes och därför inte bevarades så bra genom åren.

Det konstaterades också handkvarnar för malning majs och fragment av keramik.

Grottkomplexet ligger på cirka 700 meters höjd. Det beskrevs första gången på 1940-talet av en arkeologisk kommissionär i provinsen, Sebastián Jiménez Sánchez.

Att ta sig till grottorna

Från Temisas centrum är det en cirka 20-30 minuters promenad till de övre grottorna, de enda som för tillfället är tillgängliga för allmänheten, längs lätt framkomliga vägar:

Följ skyltarna spår S-40 mot Agüimes,  förbi en busshållplats och upp till vänster direkt efteråt, och ta av på stigen som går upp till höger strax efter ett kors efter ungefär tio minuter. Gå till höger när du når toppen, över nästa ås och fortsätt rakt fram.

Ingången kan vara svåra att upptäcka. Det är en smal tunnel som går genom bergstoppen.

Planera  samma tid att upptäcka byn Temisas, en fin attraktion som är en av de bästa exemplen på traditionell kanarisk arkitektur och bymiljö, och en av Gran Canarias vackraste byar.

Unike funn
Arkeolog i Temisas
Detta är ett intakt dörrlås i trä som hittades i den mittersta nivån i Temisas. Byn skymtar i bakgrunden. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Tags