Arbetare på Kanarieöarna får mest nytta av höjd minimilön i Spanien

I Spanien finns det en lagstadgad minimilön som gäller för alla branscher, och den föreslås nu höjas till 24.53 euro per dag, 735.90 euro per månad och 10,302 euro per år i 2018.

Minimilönen i Spanien är inte mycket att leva av. Foto: Hugo Ryvik

På Kanarieöarna finns väldigt många anställda som arbetar för minimilön. En sådan ökning skulle därför ge större utfall på Kanarieöarna än i andra spanska regioner, enligt beräkningar som arbetsmarknads- och socialdepartementet har gjort.

Det beror på att en stor del av arbetskraften på Kanarieöarna arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, butiker och som chaufförer och maskinoperatörer, vilka är yrken med mycket låga löner.

Över en halv miljon med minimilön

533,978 personer arbetar för minimilön i Spanien, 3,5 procent av det totala antalet. Den högsta andelen minimilöner är den för kvinnor, utlänningar, anställda utan yrkeskvalifikationer och personer som arbetar deltid eller på begränsad tid.

För en 20-åring är det tio gånger mer sannolikt med minimilön än för en person i åldrarna 50-59, för outbildade fyra gånger större sannolikhet och för tillfälligt anställda tre gånger större sannolikhet.

För säsongsarbetare är förslaget om minimilön satt till 34,85 euro per dag.

Ministeriet har lagt fram förslaget till diskussion.

Jämför: 15 euro per timme i Norge

I Norge finns ingen minimilön som tillämplig inom alla sektorer, men minimilönen i bostads-, restaurang- och restaurangbranschen är i jämförelse 157,18 euro per timme, dvs. cirka 15 euro.

Tags