Gran Canaria har Sveriges tätaste förekomst av fornlämningar

På Gran Canaria har man upptäckt 1100 arkeologiska platser, vilket är den högsta tätheten per kvadratkilometer i Spanien.

Risco Caído, Gran Canaria

Risco Caído, som förklarades som världsarv av Unesco förra året, kallas ljusets kalender, en plats där solstånd markerades.

Därutöver har 10 000 etnografiska föremål hittats, vilket också är en av de högsta tätheterna per kvadratkilometer i landet, framhåller örådet i ett pressmeddelande.

Fynden utgör ett arv från ursprungsbefolkningen på ögruppen, som utrotades av de spanska erövrarna under 1400-talet.

Ursprungsbefolkningen levde isolerad från omvärlden under många hundra år. Det de lämnade efter sig är av synnerligen högt värde, understryker örådet.

Under 2019 förklarades tio procent av Gran Canarias yta som världsarv av Unesco (Risco Caído och det omgivande kulturlandskapet).

Det finns bland annat heliga platser av alla slag, platser med astronomisk betydelse, uråldriga traditioner som fortfarande lever, naturliga och utgrävda grottor som använts som bostäder, förråd, produktionsplatser eller gravplatser, samt stenbyggda hus och gravhögar.

Flera av de arkeologiska platserna är både imponerande och storslagna, och de återfinns i många områden på Gran Canaria.

Mer information om ursprungsbefolkningens arv finns på följande webbplats (endast på spanska):www.grancanariapatrimonio.com

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !