Calima-varning på Kanarieöarna i helgen

Det nationella spanska väderinstitutet Aemet varnar för calima, sanddis från Sahara, på Kanarieöarna i helgen. 

Under lördagen kommer Caliman att vara lokaliserad runt Kanartieöarna som rödmarkeringen visar. Ill: Skyron/CJ

Det fanns redan på fredagsmorgonen måttliga mängder sandpartiklar i luften i vissa områden visar mätningar från Aemets mätstationer.

Enligt simuleringarna av calimamodellen Skyron kommer sanddiset att tjockna till lite på lördag och i nästa vecka. Simuleringen indikerar dock inte att sanddiset blir särskilt tjock. Temperaturprognoserna visar höga gradtal över 20 under dagen både i lägre och högre områden under de kommande dagarna.

Fenomenet Calima på Kanarieöarna är ett unikt väderfenomen där torra och varma östvindar blåser från Afrika över Atlanten och tar med sig sanddamm som virvlas upp i högre luftlager från Sahara. Du blir ofta torr i munnen och kan få sår i halsen och ögonen under en stark calima. Du kan också få en konstig smak i munnen och starkare slemutveckling i näsa och hals.

Uttrycket calima används när sikten är mindre än fem kilometer som sammanfaller med en relativ luftfuktighet på mindre än 70 procent, skriver det statliga väderinstitutet Aemet i sin terminologihandbok.

Calima gör att temperaturen på Kanarieöarna ofta, men inte alltid, blir mycket hög. Sandstoftet gör att sikten kan minskas och dammet lägger sig överallt. Det är ofta varmare och tätare sanddis ju högre upp du kommer. De varma luftströmmarna rör sig i högre luftskikt när det är calima.

Högtryck i norr och lågtryck i söder

Calimat kan uppstå när det subtropiska högtrycket är långt norrut och det finns lågtryck söder om Kanarieöarna. Det händer att det förekommer nederbörd samtidigt som Calima, men det händer mycket sällan.

Ny forskning om väderfenomenet, genomfört av Astrophysical Institute of the Canary Islands, IAC, har avslöjat att det inträffar efter perioder av fukt och regn i ett geografiskt område som löper österut från Atlanten till Röda havet. Cirka två månader efter vätperioden börjar sanddammet blåsa i riktning mot Kanarieöarna.

Insekter, bakterier, virus och föroreningar

Calima består av aluminosilikater (aluminiumoxid och kiseldioxid), lera, gips, kalcit och andra mineraler och för med sig bakterier, virus, svampar, pollen, insekter, sporer, små marina organismer och föroreningar från industriella utsläpp i Marocko, Algeriet och Tunisien. Experter sägs ha räknat över 150 typer av bakterier i Calima, och några av dessa kan vara farliga för hälsan. Ibland, när det finns stora insektsskadegörare där sanden kommer ifrån, kommer den med insekter, såsom gräshoppor.

Calima bär också näringsämnen som kan öka algtillväxten i havet, men också ge näring åt ett antal andra växter. Gränsvärden för hälsorisker PM10 är partiklar med en diameter mindre än 10 mikrometer, PM2,5 är mindre än 2,5 mikrometer. Världshälsoorganisationen har satt en gräns på 50 mikrogram dagligen för PM10 och 25 mikrogram för PM2,5.

Så här beskrivs hälsoeffekterna av PM2.5 på webbplatsen för World Air Quality Index Project, ett erkänt dammmätningssystem.

0-50:

Bra luft 0-12 mikrogram PM2,5 per kubikmeter luft.

Luftkvaliteten är tillfredsställande.

51-100: Måttlig

2,1-13,4 mikrogram PM2,5.

Luftkvaliteten är acceptabel. För vissa typer av luftföroreningar kan det dock finnas måttliga hälsoproblem för ett fåtal människor som är ovanligt känsliga för luftföroreningar. Aktiva barn och vuxna och personer med andningssjukdomar som astma bör begränsa långvarig utomhusansträngning.

101-150: ohälsosamt för känsliga grupper

35,5-55,4 mikrogram PM2,5.

Människor i känsliga grupper kan uppleva hälsoeffekter. De flesta påverkas antagligen inte. Aktiva barn och vuxna och personer med andningssjukdomar bör begränsa långvariga utomhusaktiviteter.

151-200: Osunt 5

5,5-150,4 mikrogram PM2,5.

Alla kan börja uppleva hälsoeffekter. Människor i känsliga grupper kan uppleva allvarligare hälsoeffekter. Aktiva barn och vuxna och personer med andningssjukdomar bör undvika långvariga utomhusansträngningar. Alla andra, särskilt barn, bör begränsa långvariga utomhusansträngningar.

201-300: Mycket ohälsosamt

150,5-250,4 mikrogram PM2,5.

Hälsoaviseringar utfärdas av myndigheterna. Hela befolkningen kommer sannolikt att påverkas. Aktiva barn och vuxna och personer med andningssjukdomar bör undvika alla utomhusansträngningar. Alla andra, särskilt barn, bör begränsa utomhusansträngningarna.

300+: Farligt

Över 250,5 mikrogram PM2,5.

Hälsocarningar utfärdas. Alla kan uppleva allvarligare hälsoeffekter Alla bör undvika alla utomhusansträngningar.

Lev så här under stark Calima

Under en Calima finns det en ökad risk för luftvägsinfektioner. Barn och personer med dålig hälsa är mer utsatta. När Caliman blir riktigt stark rekommenderar hälsovården på Kanarieöarna vanligtvis att man undviker fysisk aktivitet utomhus och stannar imest nomhus med dörrar och fönster stängda och dricker mycket vatten.

Översättning:

Thomas Nilsson

Tags