Nu blir det både regn och sanddis på samma gång på Kanarieöarna

Det händer inte ofta, men från tisdag eftermiddag kommer det att hända igen, enligt väderinstitutet Aemet: En kombination av nederbörd och calima, det vill säga sanddis från Sahara, på Kanarieöarna.

Brun färg på kartan visar sanddamm i luften, de vita ränderna visar vindriktningen. Bilden visar väderläget på kvällen på tisdag. Ill: Earth Nullschool/Canariajournalen

Calima innebär att temperaturen, som har varit ovanligt låg de senaste dagarna, kommer att öka mycket.

Under måndagen har regnat ett antal i flera områden på Kanarieöarna förutom några få platser längst söderut.

Under tisdagen är det speciellt i norr utsikter för nederbörd, och det kan också bli starka vindar, särskilt på Teneriffa.

Enligt väderprognoser ska regnet vara till i slutet av dagen på tisdagen med uppehåll ibland, men för vissa ställen i norr, till exempel i Arucas, Moya, Santa Brigida, Guia och Teror på Gran Canaria, rapporteras det regn varje dag under en vecka i framöver.

Sannolikheten att det kommer att regna på tisdag i Gran Canaria ligger på 80-100 procent enligt Aemet, beroende på var på ön vi talar om.

Caliman verkar komma från en annan riktning än vad den vanligtvis gör, vilket är från öst där Afrika och Sahara öknen ligger.

Den här gången, har sanddammet tagit en sväng över det spanska fastlandet och kommer till synes ner igen till Kanarieöarna från norr. Det bli emellertid, efter allt att döma,  ingen tät calima denna gången.

Tags