538 personer bröt mot utegångsförbudet i Las Palmas

Under en vecka har 538 personer anmälts för brott mot utegångsförbudet och fyra personer har arresterats, rapporterar polisen i Las Palmas i ett pressmeddelande.

Policia Local på jobb i Las Palmas. Foto: Policia Local LPA

Av 1914 kontrollerade personer hade 538 inga giltiga skäl för att trafikera gatorna.

De fyra arresterade vägrade att följa polisinstruktionerna och ville inte identifiera sig, ett brott som kan ge upp till ett års fängelse.

Överträdelser av utegångsförbudet kan bli böter på minst 600 euro.

Sedan 15 mars har det varit ett utegångsförbud i hela Spanien där människor bara kan lämna hem för nödvändiga ärenden.

Det finns fortfarande rapporter om brott mot utegångsförbudet från de olika säkerhetsstyrkorna på Kanarieöarna, som övervakar detta intensivt.

I La Laguna på Teneriffa bötfälldes 52 personer för det enbart under måndagen. Samma dag greps 38 personer för brott mot utegångsförbudet i Santa Cruz de Tenerife.

En man har dömts till sex månaders fängelse för upprepade brott mot utegångsförbudet på Teneriffa och för att ha knuffat en polis.

Rastade höna i koppel

En man i Lanzarote försökte gå med en höna i koppel istället för hund som det är tillåtet att rasta. Han polisanmäldes för brott mot utegångsförbudet, skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande.

Över 920 personer har arresterats och 102 000 har rapporterats i Spanien för att ha brutit mot utegångsförbudet sedan det infördes den 15 mars, rapporterades det vid en presskonferens på tisdagen.

Nio av tio spanjorer respekterar utegångsförbudet helt och hållet, enligt en undersökning genomförd av konsumentorganisationen OCU.

Två procent nonchalerar utegångsförbudet fullständigt, och åtta procent följer det delvis.

Översättning Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>