Varsel om förlängning av Spaniens alarmtillstånd

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez varslade på lördagen under en presskonferens om flera förlängningar av Spaniens alarmtillstånd.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez förvarnar om förlängning av undantagstillståndet i landet. Foto: La Moncloa

Detta civila undantagstillstånd började den 15 mars och varade i 15 dagar. Därefter förlängdes det till 11 april.

På lördagen sa Sanchez att det kommer att bli en ny förlängning fram till 26 april, och ännu fler förlängningar efter det. Men han måste få stöd i kongressen för varje förlängning.

Det är beroende av upphäva förbudet mot att hålla icke-nödvändig verksamhet igång, en åtgärd som är giltig till 9 april och förlamar större delen av det spanska näringslivet. Denna lag kommer inte att förlängas enligt Sanchez.

Premiärministern fattade beslutet efter att ha rådgjort med en teknisk kommitté som analyserar utvecklingen av pandemin.

Över 124 000 personer har smittats av Covid-19 i Spanien, och smittkurvan stiger fortfarande brant. Cirka 12 000 människor har dött av viruset.

På Kanarieöarna visade siffror från kvällsrapporten på lördagen att det var 1622 smittade och 80 dödsfall. Kanarieöarna är den region i Spanien som har minst infektionsfall.

Ett allarmtillstånd ger regeringen extra makt för att hantera nödsituationer och gäller i hela Spanien, inklusive Kanarieöarna.

Översättning: Thomas Nilsson