Nu får uteserveringarna öppna igen

På fredagskvällen fick Kanarieöarna klarsignal att gå vidare till fas 1 i minskningen av karantänbegränsningarna. Här kan du läsa vad som gäller.

Uteserveringarna får öppna till sin halva kapacitet med glesare avstånd mellan borden. Foto Ayuntamiento de Santa Cruz de La Palma.

Kriterierna för att gå till fas 1 har uppfyllts för alla Kanarieöarna. La Gomera, La Palma och El Hierro gick till fas 1 förra måndagen.

Det som är tillåtet i fas 1, som börjar måndag 11 maj, är att grupper på upp till tio personer kan samlas och bordsservering tillåts på utomhusserveringar

Fas 1 är den andra fasen i Spaniens fyra faser för nedtrappning av karantänbegränsningarna. Nedtrappningen kommer att fortsätta till mitten av juni.

Här är ändringarna i begränsningar som gäller från måndag, med förbehåll för eventuella nya ändringar i sista minuten:

Familj och vänner kan träffas igen ute och inne. Grupper på upp till tio personer är tillåtna inomhus och utomhus, förutsatt att säkerhetsavståndet på två meter efterföljs.

Familjen som bor på samma ö kan besökas. Att besöka vårdhem är fortfarande inte tillåtet.

Det är inte tillåtet att resa till "stugan", det vill säga andra bostäder än där du bor.

Människor från samma hem kan resa tillsammans utan säkert avstånd i samma privata fordon, upp till nio personer. Om de inte kommer från samma hem är det bara föraren och en passagerare i baksätet som är tillåtna på motsatt sida av föraren.

Uteserveringar kan ha bordsservering med upp till 50 procent av kapaciteten, och högst tio gäster per bord, utan krav på att de är från samma familj. Säkerhetsavstånd på två meter krävs mellan borden och gästerna. Borden måste desinficeras innan nya gäster kan sitta ner. Menyer, servettbehållare och behållare för olja, såser, kryddor och liknande får inte stå framme eller delas ut. Dekorationer måste tas bort från borden. Varje toalett ska bara vara öppen för en person åt gången.

Hotell och andra övernattningsställen får öppnas igen, men inte de allmänna utrymmena, och endast med restriktioner som fastställts av hälsomyndigheterna. Dessa begränsningar, tillsammans med det faktum att det inte kommer att finnas några turister från utlandet, kommer förmodligen att göra att många hotell tycker att det är olönsamt att öppna igen.

Utomhusmarknader kan arrangeras, om kommunerna vill, med 25 procent av normal storlek och 30 procents kundkapacitet samt säkerhetsavstånd mellan stånden.

Butiker under 400 kvadratmeter får ta emot kunder upp till 30 procent av kapaciteten. Även här gäller säkerhetsavstånd på två meter.

Shoppingcenter får inte öppna såvida inte butikerna har inviduella ingångar.

Turismaktiviteter i små grupper är tillåten under förutsättning att säkerhetsavståndet iakttas.

Sport- och fitnesscenter får åter öppna för kunder efter överenskommelse och med hygieniska specialåtgärder samt med skiftsystem om möjligt.

Individuella sporter utan personlig kontakt är tillåtna. Idrottsevenemang utan publiken måste vänta till fas 2.

Mediumstora träningscenter kan öppnas.

Kulturevenemang, konferenser och utställningar får anordnas med upp till 30 sittande personer inomhus och 200 sittande människor utomhus. Säkerhetsavstånd på två meter måste följas. Museer kan öppnas (utan kulturaktiviteter) och audiovisuella vyer (bio) kan hållas under samma förhållanden. Bibliotek öppnar också.

Religiösa samlingslokaler får öppna med 30 procent kapacitet med iakttagande av säkerhetsavstånd.

Tillställningar med ett begränsat antal familjemedlemmar är tillåtna i offentliga eller privata anläggningar: 15 personer utomhus och 10 inomhus. Högst 15 personer under begravningar.

Hälften av befolkningen till fas 1

Inte alla regioner får gå till fas 1. Totalt är det regioner och delar av regioner där ungefär hälften av Spaniens befolkning bor, meddelade hälsoministeren fredag ​​kväll på en presskonferens.

Medelhavsområdena Malaga, Granada, Alicante, Valencia och Castellon är bland de som står i fas 0. Barcelona, ​​Madrid och Andalusien är också bland de regioner som måste vänta på fas 1-signal.

Skapar system för att öppna flygplatser

Kanarieöarnas hälsominister Julio Perez sa på fredagen ​​att Kanarieöarna arbetar för att upprätta ett system för infektionsbekämpning på flygplatser och i hamnar.

Regionregeringen vill öppna flygförbindelser mellan öarna i fas 1 och med det spanska fastlandet i juni, om de får tillstånd från centralregeringen.

- Tidshorisonten för att återuppta internationella lufttrafik är september / oktober, berättade president Angel Victor Torres för  pressen på torsdagen. Detta beror dock på infektionsutvecklingen på Kanarieöarna, Spanien och andra länder.

En fullständig återöppning av internationell turism föreslås ske 2021.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no