Två veckors karantän för Spanien-resenärer

På fredagen den 15 maj kommer Spanien att införa 14-dagars självkarantän för resenärer som kommer från utlandet.

Du kommer inte in i Spanien om du inte är fastboende eller har ett jobb som kräver att gränsen korsas. Foto: Canariajournalen

Karantänbestämmelsen kommer att pågå så länge larmtillståndet varar i Spanien, enligt ett nytt direktiv från hälsoministeriet, som tillkännagavs i en officiell bulletin på tisdagen.

För närvarande har larmtillståndet förlängts till 24 maj, men den spanska regeringen vill enligt uppgift att det ska pågå till juli. Emellertid måste en majoritet erhållas i kongressen för varje 15-dagars förlängning.

Hittills har Spanien bara haft ett karantänkrav för spanjorer och personer bosatta i Spanien som återvänder från Italien. Nu börjar det gälla alla länder, med få undantag.

Alla som anländer från utlandet måste stanna i 14 dagar i sitt boende eller det boende de hyr. Det är bara tillåtet att gå ut och köpa livsmedel, mediciner eller andra viktiga produkter, kontakta läkare och i nödsituationer. Ansiktsmask måste då bäras.

Sjukvårdsarbetare, flygpersonal och andra gränsöverskridande arbetare är undantagna från karantänförbudet, såvida de inte har varit i kontakt med någon med en covid-19-diagnos.

Hälsomyndigheterna kan kontakta personer i karantän för att kontrollera deras hälsa. Alla som upplever symtom bör kontakta de lokala hälsomyndigheterna.

Researrangörer och företag som transporterar människor till Spanien är skyldiga att informera potentiella kunder om karantänkravet.

Flygbolagen kommer att utrusta passagerare med adresskort som de måste bära när de kommer in i Spanien.

Myndigheterna meddelar att sådana åtgärder behövs nu när karantänrestriktionerna trappas ned.

Detta krävs för att få resa

Endast spanjorer, personer som kan bevisa att de är bosatta i Spanien (det betonas att det inte räcker att äga ett hem, du måste vara registrerad som bosatt), gränsöverskridande arbetare, diplomater, hälsovårdare och människor som måste resa av skäl som de inte gör själv har kontroll över (force majeur), får komma in i Spanien via hamnar och flygplatser, enligt en ministerorder från inrikesministeriet, som också meddelas i en officiell bullentin idag.

Det påpekas att spanjorer är förbjudna att resa till andra provinser, och det är därför rimligt att människor utanför inte kan resa med flyg eller båt till dessa områden.

Bullentinen påpekar att utlänningar kan frestas att resa till Spanien nu när restriktionerna trappas ned.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no