Corona-rädsla utlöser påsk-panik i turismen

Faran för tomma hotell i påsk på grund av Corona-virus sprider panik i turismen på Kanarieöarna.

Risken för att påskresorna till Kanarieöarna lamslås av Corona-viruset utlöser panik i turismbranschen. Foto: Canariajournalen

Påsk är, förutom jul och nyår, tiden då de flesta turister kommer till Kanarieöarna, och det kommer också många spanjorer från fastlandet.

På måndag meddelade Spaniens premiärminister att nya nödåtgärder är precis runt hörnet, de bör bara utformas först.

Detta indikerar att myndigheterna kommer att ta makten innan spridningen har gått för långt och dödsfallen börjar bli tresiffriga.

På måndag rådde myndigheterna också äldre med patologiska sjukdomar att inte lämna sina hem och Madridbor från att resa var som helst. Arbeta hemifrån uppmuntras för dem som har möjlighet.

Dessa saker, tillsammans med full stopp i turistresor från Italien, kommer att komma hårt ut på påskturism. Många väntar nu i väntan på vad krisåtgärderna kommer att bli.

De kanariska myndigheterna bekräftar att tillväxten kommer att bli lägre än planerat i år, och det är tal om en nedjustering till 1 procent tillväxt.

Hjälppaket till turismen

Turismindustrin har länge begärt hjälppaket, och de kanariska myndigheterna har bekräftat att det kommer.

Spaniens hälsominister, Salvador Illa, uppmanade på måndag folket att inte ta resor som inte är absolut nödvändiga. Detta kommer att påverka turismen och Kanarieöarnas ekonomi.

Turistsektorn står för cirka en tredjedel av bruttonationalprodukten på Kanarieöarna, och fyra av tio arbetar direkt eller indirekt med turism. Det är knappast många extra anställningar i påsk i år.

Men Kanarieöarnas president Angel Victor Torres är optimistisk och tror att saker och ting kommer att förbättras igen i sommar, även om de kommande veckorna och månaderna kan vara tuffa.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Temaside om covid-19 på Kanariøyene