100 i corona-karantän efter familjefest

Kanarieöarnas hälsominister Blas Trujillo uppskattar att 100 personer på Kanarieöarna är i karantän på grund av smittspridningen vid ett familjefest på Fuerteventura den 29 juni

Hälsominister Blas Trujillo besökte ett sjukhus med covid-19-patienter på Fuerteventura. Foto: Gobierno de Canarias

Hittills har tio av de 40 personerna som var på festen smittats.

De i karantän har varit i nära kontakt med dessa tio, sade Trujillo i ett pressmeddelande efter ett besök på ett offentligt sjukhus i Fuerteventura.

Trujillo betonar att människor inte får släppa garden, och att det är viktigt att smittskydd och socialt avstånd upprätthålls för att undvika en ny våg av covid-19.

Ingen smittsamhet på festen

- Vid familjefesten beaktades inga hänsyn till smittskydd, säger Trujillo.

Folk som reste från Gran Canaria deltog också på festen. Fem av de smittade bor på Gran Canaria och fem i Fuerteventura.

Myndigheternas smittspårare fortsätter att kartlägga vilka som kan ha varit i kontakt med festdeltagarna.

Båtflyktingar med covid-19

Fuerteventura har också tagit emot de flesta båtflyktingar som har testat positivt för covid-19 på Kanarieöarna.

I går bekräftades totalt 42 aktiva smittade på ön av hälsoministeriet, vilket är drygt hälften av det totala antalet aktiva fall på Kanarieöarna (83).

- Båtflyktingarna utgör ingen risk för smitta för befolkningen eftersom de testas så snart de anländer och hålls isolerade, betonar Trujillo.

Maskkravet förlängdes inte

Presidenten på Kanarieöarna, Angel Victor Torres, hotade i går med att återgå till skärpta restriktioner för smittskydd om människor inte agerar ansvarsfullt och det kommer en ny boom.

I går beslutades att Kanarieöarna inte kommer att förlänga maskkravet för närvarande, vilket andra regioner i Spanien har gjort efter det senaste infektionsutbrottet.

Kontrollerna av maskanvändningen intensifieras emellertid. Den som bryter mot maskkravet kan bestraffas med böter på 100 euro.

Den ordning som gäller idag är maskkrav på all kollektivtrafik och på alla platser i den offentliga sektorn där det inte är möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter till andra människor.

Under de senaste två veckorna har 45 nya fall av smitta registrerats på Kanarieöarna. Senaste rapporten redovisar 83 aktiva smittfall.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no