Kanarisk plan för karantän-lättnader

Den kanariska regeringen vill ha en gradvis minskning av coronabegränsningarna från måndag och utarbetar en egen plan för hur man gör detta.

Kanarieöarna kan få karantän-lättnader om spanska regeringen godkänner ögruppens planer. Foto: Galdar kommun

Det är något som måste godkännas av den spanska regeringen innan det eventuellt kan genomföras. Spaniens kongress kommer snart att rösta om en förlängning av landets larmtillstånd från 27 april till 10 maj.

Kanarieöarna har minst dödsfall och infektionsfall jämfört med befolkningen i alla regioner i Spanien. Antalet aktiva fall av infektion har minskat länge och det har varit mycket få nya.

R-numret, det vill säga hur många andra en virusinfekterad smittar, har varit under 1 (en) i tre veckor nu.

Endast 20 procent av tillgängliga patientplatser och 25 procent av intensivvården på sjukhus är belagda.

Positiv utveckling

Den positiva utvecklingen är orsaken till att den kanariska regeringen verkar kunna börja ta bort restriktioner tidigare på Kanarieöarna än någon annanstans i Spanien, har önrådets president, Angel Victor Torres, uttryckt flera gånger de senaste dagarna.

- Det är ologiskt och meningslöst om Kanarieöarna måste vänta på andra regioner, där infektionssituationen är värre, innan restriktionerna kan avlägsnas, sa Torres i en intervju på Antena 3 under måndagen.

”Kanarieöarnas hälsokommitté förbereder planen för avlägsnande av koronabegränsningar”, skriver ö-rådet i ett pressmeddelande.

Rad undantag

Planen kommer att innehålla förslag till specifika åtgärder med en rad undantag från de begränsningar som råder i Spanien.

Det betonas att regler för social avstånd och personlig infektionsskydd som handhygien och användning av ansiktsmasker måste upprätthållas.

Dessutom bör hänsyn tas till kapacitet i sjukvården, epidemiologisk övervakning, upptäckt av symtom och asymptomatiska fall och skydd av riskgrupper.

En utvärdering planeras varje vecka om de lättade restriktionerna för begränsningar ska fortsätta eller inte.

Planen kommer att presenteras för ett interterritorialt nationellt hälsoråd.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no