Torres kritiserar domstolen: - Bakslag i Covid-kampen!

Betydande delar av Kanarieöarnas Covid-förordning har avvisats av regionens högsta domstol, TSJC.

Och vilka nya Corona-restriktioner kan det nu bli på Kanarieöarna? Foto: benzox

På fredagen upphävdes en paragraf enligt vilken ett Covid-certifikat krävdes för att komma in på restauranger och gym.

Domstolen sa också nej till begränsade öppettider för restauranger och nattklubbar på alla risknivåer, som fram till nu har varit tvungna att stänga vid midnatt.

Dessutom finns en bestämd maximal gästkapacitet för restauranger på öar som ligger på nivå 3 och 4 på Kanarieöarnas skala för Covid -risk.

Nyligen avslog TSJC en begäran om utegångsförbud på natten, ett beslut som överklagades till Högsta domstolen i Madrid men avvisades också där.

Obegripligt tycker Torres

Dessa faktorer utgör en betydande del av Kanarieöarnas smittskyddssystem mot spridning av Covid-19.

Smittspridningen har nått nya höjder den senaste veckan, och trycket på sjukhusen börjar bli farligt högt på flera av öarna.

Kanarieöarnas president, Ángel Víctor Torres, tycker att det är obegripligt att vissa smittskyddsåtgärder godkänns i vissa spanska regioner och avvisas i andra regioner, till exempel på Kanarieöarna.

I en radiosändning på Cadena SER på fredagen ställde han krav på att domstolarna samarbetar så att de lika besked i sådana fall.

Han sa också att det behövs enhetliga kriterier bland domarna.

- Bakslag i pandemi-kampen!

- TSJC:s beslut är ett nytt bakslag i kampen mot pandemin, sade Torres.

Kravet på ett Covid-certifikat infördes i Kanarieöarnas infektionsbekämpningsregler för en kort tid sedan.

Detta gällde öar som ligger på nivå 4 på Kanarieöarnas egen riskbedömning för Covid-19.

På nivå 4 var det ett krav att visa ett intyg om vaccination, immunitet eller negativt test under de senaste 72 timmarna, för att släppas in på restauranger, gym, biografer, teatrar, aula och kulturarenor.

För närvarande ligger Teneriffa på nivå 4, Gran Canaria, Fuerteventura och La Palma på nivå 3, Lanzarote, La Graciosa och La Gomera på nivå 2 och El Hierro på nivå 1.

Det finns olika restriktioner för smittskydd på de olika nivåerna, men domstolsbesluten innebär att det blir färre skillnader.

Frihet och integritet

Huvudorsaken till TSJC:s avslagna utegångsförbud är att det skulle bryta mot människors rätt till personlig frihet och integritet.

Regeringens talesperson Julio Pérez sa på en presskonferens att det är konstigt att skälen för att avvisa kraven på ett certifikat på restauranger inte hade använts mot kraven på ett certifikat för att bo på hotell, ett krav som funnits sedan ett år tillbaka.

Måste skapa nya regler

Den kanariska regeringen kommer nu att studera och förbereda nya åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Torres påpekar att alla beslut som fattas av den kanariska regeringen i Covid -sammanhang är baserade på rapporter från Kanarieöarnas tekniska, vetenskapliga och epidemiologiska tjänster.

Han är kritisk till att åtgärderna endast ska styras av juridiska principer, och inte från ett hälso-, ekonomiskt och socialt perspektiv.

- Domstolarna har tagit över hanteringen av smittskydd från den kanariska regeringen, skriver redaktören för tidningen Canaria Ahora, Carlos Sosa, i en hård kommentar idag.

Han hävdar att den kanariska regeringen nu måste göra helt nya regler, men dessa kommer också att övervägas på en rent juridisk grund av TSJC och riskerar att ogiltigförklaras.

Men Kanarieöarnas önskan att fortsätta begränsningarna för hur många människor som kan samlas godkändes av TSJC på fredagen:

Tio personer får samlas för öar på nivå 1, sex på nivå 2 och fyra på nivå 3 och 4. För nivå 4 innebär detta en ökning från två till fyra personer.

Begränsningarna gäller både inomhus och utomhus, även i privata rum, men inte för människor som bor tillsammans.

Detta träder i kraft den 1 augusti.

Översättning Thomas Nilsson