Antalet drunkningsdödsfall har ökat kraftigt på Kanarieöarna i år

På Kanarieöarna har antalet drunkningsdödsfall ökat med 33 procent hittills i år jämfört med förra året. Nio av tio fall beror på slarv, och nio av tio som dog var turister.

Grafen visar hur många människor dödades (Muertes), skadades allvarligt (heridos graves) och räddats (Rescate) på de olika Kanarieöarna 2016. I år kommer det sannolikt att bli fler drunknings dödsfall. Ill: Portada Communicacion.

Förra året var det en ökning av antalet drunkningsdödsfall med 24 procent till 72. I år kommer det sannolikt att bli ännu mer:

Hittills i år har 40 personer dött av drunkning, framkom det under en presentation i går från Portada Communicacion, som står bakom kampanjen "Kanarieöarna - 1.500 km kust". Syftet med kampanjen är att avskräcka folk från beteenden som leder till drunkningar.

Drunkning största dödsorsaken

Drunkningsolyckor är den i särklass största olycks-dödsorsaken på Kanarieöarna. I trafiken omkom 38 personer förra året, 34 färre än antalet som dog av drunkning.

De flesta drunkningsfall har under många år varit på stränderna i Pájara kommun på Fuerteventura, Adeje, Tenerife, Teguise på Lanzarote, Telde på Gran Canaria och Valle Gran Rey på La Gomera.

157 olyckor förra året

År 2016 var det 157 olyckor med vatten inblandat på Kanarieöarna. De flesta drunkningsdödsfallen var i Pájara (5), Adeje (5), Teguise (4) och Telde (4) på Gran Canaria.

Totalt var det drunkningsfall på 101 kanariska stränder i 45 av de 99 kommunerna.

Så här var fördelningen:

- Tenerife: 21 dödsfall, 20 svårt skadade och 13 räddade.

- Gran Canaria: 19 dödsfall, 14 allvarliga skador och åtta räddade.

- Fuerteventura: 12 dödsfall, 6 allvarligt skadade och en räddad

- Lanzarote: 11 dödsfall, åtta skadades allvarligt och två räddade.

- La Palma: 6 dödsfall, en skadades allvarligt och två räddade.

- La Gomera: 3 dödsfall och tre allvarliga skador.

- El Hierro, en allvarligt skadad.

Stranden där de flesta dog av drunkning förra året var Costa Calma på Tenerife (tre dödsfall), följt av den naturlig poolen Jover på Tenerife och Canteras stranden på Gran Canaria med två dödsfall vardera.

Enligt rapporten från Portada Communicacion betyder detta inte att dessa stränder är de farligaste på Kanarieöarna.

Bristande säkerhetskultur

Journalisten Sebastián Quintana, som driver kampanjen, hävdar att varken Kanarieöarna eller EU har någon bra säkerhetskultur kring vatten.

Han anser att det är nödvändigt att inrätta en sådan kultur på Kanarieöarna mot bakgrund av att det varje år blir flera drunkningsfall, till stor del på grund av att det kommer att finnas fler turister.
För närvarande är det ett drunkningsdödsfall per 350.000 turister, påpekade han.

Han efterlyser en förordning som definierar minimi-säkerhetskrav och garantier för stränder och ett allaktivitetshus för insamling av data om drunkning, eftersom det för närvarande är olika siffror och bristande kommunikation mellan kommunerna.

Departementet för  territorialpolitik meddelade på måndagen att direktoratet för säkerhet och nödsituationer har skickat en begäran till de lokala myndigheterna för att samla bevis om risknivån och säkerhetsförhållanden på samtliga stränder på Kanarieöarna.

Dödssiffran kan vara ännu högre

Enligt en tidigare ledare för en specialgrupp för undervattensaktiviteter (Geas), Juan Ortega, kan det finnas fler dödsfall än de registrerade.

Quintana betonade att drunkningstalen inte ska ses som synonymt med att stränder på Kanarieöarna skulle vara  osäkra, utan att man däremot har en hög kvalitet och bra räddningstjänst.
Det är bristen på en säkerhetskultur för  att förebygga olyckor i vattenmiljö som han kritiserar.

Tags