Antalet drunkningshändelser har nästan fördubblats på Kanarieöarna i år

Från januari till 6 augusti har antalet drunkningshändelser på Kanarieöarna ökat från 70 till 126, enligt siffror som presenterades igår.

Ökningen av antalet drunkningssolyckor på Kanarieöarna är oroande. Foto: Cruz Roja

Statistiken framlades av journalisten Sebastián Quintana, som har en offentligt stödd kampanj för att förhindra drunkning som kallas "Kanarieöarna, 1500 km kust".

Världshälsoorganisationen definierar både dödliga och icke-dödliga utfall som drunkning, så att begreppen "nära drunkning" och "nästan drunkning" inte längre används. Majoriteten av drunkningar leder till dödsfall eller skada.

46 döda och en saknad

På fredagen förlorade tre personer sina liv i drunkningsolyckor på Kanarieöarna. Antalet drunkningsdödsfall är nu uppe i 46, 74 procent högre än trafikdödsfallstalet, vilket är 27, enligt spanska transportverket. Dessutom saknas en person på havet.

Dessutom var  23 personer involverade i drunkningssolyckor med icke-dödligt utfall mot 21 samtidigt i fjol och 38 räddningar mot 19 förra året. Dessutom var det 12 olyckor relaterade till vattensporter mot 5 under 2016.

Vanligtvis är det en mycket hög andel utlänningar som drunknar. Under årets första halvår har andelen fallit från 74 procent 2016 till 67 procent år 2017. Två av tre med andra ord var utlänningar.

En annan trend är att det är fler kvinnor än tidigare som har drunknat

Tags