Nästan dubbelt så många drunkningsdödsfall som trafikdödsfall på Kanarieöarna

Känner du dig otrygg i trafiken på Kanarieöarna? Det är faktiskt mycket farligare i vattnet. Hittills i år har 76 personer dött av drunkning och 42 i trafikolyckor.

Amadores stranden på Gran Canaria är extremt populär och mycket vacker, men också en av de farligaste på Kanarieöarna. Foto: Hugo Ryvik

Under måndgen drunknade en 76-årig man i Castillo de Romeral söder om Gran Canaria, skrev nödcentralen på Kanarieöarna i ett pressmeddelande.

Statistik från försiktighetskampanjen mot drunkning, Canarias 1500 km kust, visar att antalet drunkningsdödsfall har ökat till 76 i år, vilket är mer än förra året när det  var 72 som omkom.

Sju av tio av de som har drunknat i år var utlänningar.

Mer än 20 procent fler dödsfall i trafiken

Även trafikolyckor med dödlig utgång, den näst största orsaken till plötsliga dödsfall på Kanarieöarna, har också ökat kraftigt från förra året.

Ökningen ligger långt över 20 procent, enligt siffror från trafikbyrån (DGT). Det är fem personer fler som har dött hittills i år än i 2016.

Många dör i mc-olyckor... men totalt färre per capita än i Skandinavien

Nästan hälften har dött i motorcykelolyckor och flera fotgängare dödas i påkörningar.

I många fall av personbilsolyckor med dödliga utfall rör det sig om bilar som har kört av vägen och hamnat i djupa raviner.

Men i förhållande till befolkningen dör färre människor i trafikolyckor på Kanarieöarna än i Norge och Sverige.

I Spanien dog 1025 personer i trafikolyckor från januari till september, 22 mer än förra året.

Tags