Norsk kvinna omkom under simning på Gran Canaria på onsdag

Det var en 77-årig kvinna från Norge som omkom på Gran Canaria onsdagen den 10 januari. Det bekräftade Guardia Civils kommunikationsavdelning på Gran Canaria till Canariajournalen. 

En norsk kvinna född 1940 omkom igår under badning vid Amadores stranden på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Kvinnan omkom när hon badade på den populära Amadores-stranden sydväst klockan 13.15, skrev nödcentralen på Kanarieöarna i ett pressmeddelande.

Utrikesdepartementet i norska kommunikationsavdelningen har kontaktats av Canariajournalen, men de har ännu inte bekräftat huruvida en norsk kvinna dog på Gran Canaria onsdag.

Låg medvetslös i vattnet

Andra badare tog kvinnan i omedvetet tillstånd till land.  De lär ha hittat henne flytande i vattnet med ansiktet ner i vattnet, skriver tidningen La Provincia.

Livräddare som arbetar på stranden och ambulanspersonal ska ha utfört återupplivningsförsök, men utan resultat, och kvinnan förklarades död på plats.

Mycket tyder på att kvinnan dog av drunkning. Dödsorsaken ska bestämmas med säkerhet genom en obduktion vid det rättsmedicinska institutet i Las Palmas.

Betecknad som farlig

Amadores stranden, en av de mest populära stränderna på Gran Canaria, framhölls i en säkerhetsundersökning 2014 som den farligaste stranden på Kanarieöarna.

Otillräcklig information om att det var bråddjupt var det som då underströks och kommunicerades till José Joaquín Cabrera Suárez, den expert inom säkerhets- och riskhantering som ledde studierna. Badarna kan därmed få en falsk känsla av säkerhet som gör dem mer hotade.

Detta är den första dödsolyckan på Gran Canarias stränder i år och den andra på Kanarieöarna - en man drunknade tidigare i veckan på Los Perros stranden i Granadilla de Abona, Teneriffa.

Kraftig ökning av antalet drunkningar

Förra året ökade antalet drunkningsdödsfall med nästan 30 procent till 93 omkomna på Kanarieöarna, mer än dubbelt så många som dog i trafiken. På Gran Canaria var det en fördubbling till 36, enligt uppgifter från en kampanj mot drunkning kallad "Kanarieöarna, 1500 km kust".

Mellan 60 och 80 procent av drunkningsdödsfallen inträffar när röd flagga är hissad för badförbud på stränderna, enligt Sebastian Quintana, som leder kampanjen.

Sju av tio var utlänningar

Omkring sju av tio drunknade var utlänningar, och en stor majoritet var män. Åtta av tio har förlorats på stränder som inte har livräddare, enligt en ny rapport från den spanska föreningen för första hjälpen.

En ny lag som förbereds för närvarande på Kanarieöarna, som syftar till att öka antalet livräddare på örgruppen med 500 fler livräddare, samt även andra åtgärder för att öka säkerheten vid stränderna.

Tags