Storaktion mot illegal handel med djur, fåglar, reptiler och växter

683 brott har upptäckts och 59 personer har gripits i Spanien Guardia Civil Division för Flora-och-fauna-brott, Seprona, som en del av en större internationell . I Las Palmas är en uppstoppad havssköldpadda och hajtänder tagna beslag.

En uppstoppad sköldpadda som tagits i beslag i Las Palmas. Foto: Guardia Civil

Sköldpaddan och hajtänderna lades ut till försäljning på Internet, skriver civilgardet sade i ett uttalande.
En vattenlevande växt som katalogiserats som invaderande på Gran Canaria (Eichhorn crassipes), lär också ha tagits i beslag. Denna lär också ha lagts ut till försäljning på en trädgårdscenter på Internet.

Lejon och krokodiler

Polisen i Spanien har också gripit två lejon, flera andra vilda  kattdjur, två krokodiler, 35 apor, 48 rovfåglar, 200 exotiska fåglar, kameleonter, ormar, hajar, tonfisk, sjöhästar och ålar.
Det skall också ha blivit beslaget föremål tillverkade av elfenben från elefanter och valrossar, ebenholts och rosenträ (från lövträdet Dalbergia) och 71 koraller.

Nästan 6000 inspektioner

5.897 inspektioner skall ha utförts i Spanien av paket, bagage, illegal handel på Internet, varucontainrar, djuraffärer, antikaffärer, jaktmarker och naturområden.

Mycket lukrativt

Den internationella verksamheten pågick i 42 länder. Interpol och FN rankar flora-och-fauna-brottslighet som den fjärde mest lönsamma olagliga verksamheten i världen efter narkotika, piratprodukter och människosmuggling.
Intäkterna beräknas uppgå till mellan 91 och 285 miljarder US dollar årligen, och tillväxttakten i världen för denna typ av illegal handel uppskattas till mellan fem och sju procent.