Flyktingvägen från Afrika till Kanarieöarna tog nya liv

Flyktingar och migranter fortsätter att strömma till Kanarieöarna i små båtar från Afrika. På onsdagen kom 48 personer till hamnen i Los Cristianos på Teneriffa. Dagen innan kom 52 personer till El Hierro. En var död vid ankomsten och en annan dog en stund senare.

Båten i förgrunden kom på onsdagen med de 48 flyktingarna som här sitter på kajen i Los Cristianos hamn på Teneriffa Foto: Thomas Nilsson

Hälsotillståndet är allvarligt för tre av de andra passagerarna, skriver nödcentralen i ett pressmeddelande. Minst fyra är minderåriga och fem är kvinnor. De upptäcktes när det var cirka fem kilometer från land och gick in i hamnen i La Restinga.

En båt med mycket medtagna passagerare anlände till Los Cristianos på Teneriffaunder onsdagsmorgonen rapporterar Canariajournalens journalist Thomas Nilsson. Flera kunde inte gå  själva och måste transporteras i rullstol.. Det var ett stort räddningspådrag med cirka 30 fordon från polisen och Röda korset vid hamnen. Båten hade 48 passagerare och fem av dessa transporterades till vårdcentralen för behandling, skriver akutcentralen på Twitter.

En annan båt med 28 flyktingar och migranter anlände till La Graciosa på tisdagen och en tredje båt med 29 passagerare till Haría-kusten norr om Lanzarote. En båt kom också till Fuerteventura. Två båtar med 28 respektive 29 passagerare anlände till Lanzarote tidigt på onsdagen och två båtar med 99 passagerare anlände till Gran Canaria, enligt räddningscentret.

Tio personer har registrerats döda på den farliga flyktingvägen från Afrika till Kanarieöarna hittills i år, inklusive en nio år gammal pojke från Guinea Konakry.

Mer än 40 båtar med drygt 1300 passagerare har anlänt till Kanarieöarna hittills i år, enligt uppgifter från inrikesministeriet och räddningstjänsten. År 2020 kom 20 023 människor och 1852 dog i ett försök att nå Kanarieöarna, enligt hjälporganisationen Caminando Fronteras.

Översättning:

Thomas Nilsson

Tags