Den kanariska regeringen är oroad över flygbolaget Norwegians situation

Norwegian transporterade nästan 1,9 miljoner passagerare på sina rutter till Kanarieöarna 2018, 8,2 procent mer än 2018. Nu är regeringen oroad över företagets problem.

Norwegian-fly på Gran Canarias lufthavn. Foto: Canariajournalen

Norwegian har bestämt sig för att stänga sina flygbaser på Gran Canaria och Teneriffa och bemanna flygplanen där från basen i Madrid istället.

Stoppar biljettförsäljningen

Enligt tidningen Preferente säljer den spanska resebyrån Viajes El Corte Inglés endast biljetter från Skandinavien fram till 31 mars, och B The Travel Brand (BTTB) har enligt uppgift slutat sälja sådana biljetter från och med den 5 februari.

Flera återförsäljare har också beslutat att sluta sälja biljetter eftersom de uppfattar det så att bolagets finanser endast säkras till 1 april, säger tidningen. Tidigare erfarenhet av flygbolag som har gått i konkurs bidrar till detta beslut.

Turbulens för lågprisflygbolag

Kanarieöarnas turismminister, Cristóbal de la Rosa, igår, onsdag, uttryckte sin oro över situationen, skriver Canarias 7.

Han pekade också på den turbulens som påverkar lågprislinjer i allmänhet, vilka är starkt utsatta för faktorer som bränsleprisförändringar, mycket på grund av bolagens extremt snäva vinstmarginaler.

Det enda som kanarieöarna kan göra är att arbeta för att behålla turistbehovet, vilket kan stimulera flygbolagen, sa han.

Tror att företaget kan ta sig ur problemen

Presidenten för Hotel Industry Association FEHT i Las Palmas, José María Mañaricua, är övertygad om att Norwegian kommer att fortsätta att vara en stark allierad för Kanarieöarna.

Rafael Gallego, president för spanska resebyråföreningen Feav, påpekar att Norwegian har resurser att ta sig ur de ekonomiska svårigheterna och således inte befinner sig i samma situation som Germania, som nyligen meddelade att de stänger flygverksamheten.

Norwegians direktör för institutionella förbindelser i Spanien, Alfons Claver, säger till Canarias 7 att företaget har genomfört en kostnadsbesparingsplan och kommer att fortsätta att fungera som vanligt.

Norwegians finansiella resultat år 2018 var enligt uppgift dåligt på grund av stigande oljepriser och problem med flygmotorer från Rolls Royce,  enligt bolaget.

Bolaget har nu fått 3 miljarder norska kronor i nytt kapital.

Tags