Norwegian lägger ned flygbaser på Gran Canaria och Tenerife

Det norska flygbolaget har beslutat att stänga ett antal rutter och sex baser för att spara pengar. Baserna på Gran Canaria och Teneriffa ska stängas, skriver E24.

Norwegian flygplan på Gran Canaria flygplats. Foto: Hugo Ryvik

Andra baser är Palma de Mallorca, Fiumicino i Italien och Stewart utanför New York och Providence utanför Boston i USA.

Långdistanspilotbaser i Amsterdam, Bangkok och Fort Lauderdale i Florida ska enigt uppgift också stängas.

Enligt Norwegian blir det främst neddragningar i antalet avgångar på högfrekventa linjer mellan Spanien och Nordeuropa.

Det betyder av allt att döma färre avgångar mellan flygplatser i Norden och Kanarieöarna. De sträckor som för närvarande drabbas av nedskärningarna är dessa, som tillkännagavs av Norwegian på onsdagskvällen:

  • Sommarrutten mellan Tenerife Syd och Rom läggs ned.
  • Rutten mellan Tenerife Nord och Madrid decimeras från 9 till 7 avgångar i veckan.
  • Rutten mellan Palma de Mallorca och Köpenhamn reduceras från 14 till 13 avgångar i veckan.
  • Rutten mellan Palma de Mallorca och Oslo reduceras från 9 till 8 avgångar i veckan.
  • Rutten mellan Palma de Mallorca och Helsinki reduceras från 7 till 6.
  • Rutten mellan Palma de Mallorca och Düsseldorf reduceras från 9 till 7.
  • Rom-Göteborg läggs ned.
  • Rom-Reykjavik läggs ned.
  • Rom-Tel Aviv läggs ned.
  • Rom-Helsinki reduceras från 6 till 4 avgångar i veckan

122 av Norges rutter i Spanien ska bibehållas, enligt Norwegian. Inga rutter som är ute till försäljning idag ska avvecklas.
 

Starta nedskärningarna i april

Norwegian meddelade i oktober att ett program för att minska kostnaderna med minst 2 miljarder kronor skulle startas 2019. De nedskärningar som nu diskuteras i E24 kommer att genomföras från april och hela året.

 
Norwegian har åtta flygplan stationerade på Kanarieöarna.

Företaget öppnade en bas på Teneriffas norra flygplats i mars 2018, en bas på öns sydliga flygplats 2013 och en bas på Gran Canaria flygplats 2012.

 Många spanjorer anställda vid baserna

70 procent av de anställda vid basen av Gran Canaria är spanjorer, har Norwegian tidigare informerat. När basen skapades var det 84 kabinpersonal och flera piloter anställda där.
 

Berörda anställda erbjuds enligt uppgift att flytta till basen i Madrid, Oslo,  Stockholm eller till långdistansnätet.

Nedläggningen av baser kommer under alla omständigheter att ha en negativ inverkan på ekonomin och sysselsättningen på Kanarieöarna.

När Norges bas i Teneriffa Syd öppnades 2013, uppskattade örådet att det skulle ge en ekonomisk inverkan på 29 miljoner euro för Teneriffa det första året det var i drift, vilket bidrog till cirka 1600 jobb eftersom fler turister skulle komma till ön.

Så här sa Norwegian när baserna öppnades:

"Genom att öppna en bas på Las Palmas har vi möjlighet att erbjuda ännu mer direkta flyg till och från Skandinavien," sade Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen när basen på Gran Canaria öppnades.

"Teneriffa-basen ger många fler möjligheter att erbjuda direkta flyg från mindre platser i Norden, men inte minst nya marknader vi går in

nu," sa han om basen på Teneriffa.

Ryanair hotar att stänga baser

Ryanair har i sin tur hotat att stänga baser i Spanien eftersom kabinpersonalen inte kommer att teckna ett gemensamt avtal och har anmält strejk. Det har lett till att pilotorganisationen ECA svarar starkt:

- Vi ser Ryanairs strategi (genom att hota att lägga ner baser) som ett försök att driva anställda att underkasta sig;  inga strejker, inga tvister, inga svåra förhandlingar, bara ett försök till tvång att acceptera bara avtalet, säger John Horne, ECA-president, i ett uttalande.

Tags