18 nya vindkraftverk ska byggas på Kanarieöarna

På Kanarieöarna finns det för närvarande projekt för 18 vindkraftverk som är i färd att börja byggas. Kanarieöarna har satt en kvot på 49 vindparker att tas i drift i slutet av 2018.

Gas Natural Fenosa Renovables presenterade igår sin vindkraftpark i Coralillos på Gran Canaria. Foto: Gas Natural Fenosa Renovables

32 av de 49 vindkraftsparkerna har tidigare godkänts av den kanariska regionsregeringen.

Bygger sju parker i Agüimes

Gas Natural Fenosa Renovables har börjat bygga den första av sju vindkraftverk som företaget kommer att ta i drift i Agüimes sydost om Gran Canaria.

De sju vindkraftsparkerna har en installerad effekt på 25,6 megawatt (MW), och kommer att producera totalt 86 gigawattimmar per år, enligt ett pressmeddelande. Det räcker för att hålla nästan 32.000 hushåll med elektricitet.

Investeringen är på nästan 40 miljoner euro.

Haria-parken startar i år

På fredagen höll bolaget en presentation av Haría Park i Los Corralillos, som har en installerad kapacitet på 2,35 megawatt. Här skall det produceras 6 GWh energi per år, tillräckligt för att täcka behoven för cirka 2200 hushåll.

Haría Park tas i drift under 2017. De övriga sex vindkraftparkerna skall bygga i Agüimes kommun är Balkong Balos (9,2 MW), Vaquería (2,4 MW), Montana Perros (2,3 MW), Triquivijate (6,5 MW), Cuentos del Roque (6,5 MW) och Doramas (3,4 MW).

Företaget har även tre andra parker på Gran Canaria;  Piletas 1 i Agüimes och La Sal La Sal 3, Telde. Bolagets tio vindkraftsparker på Gran Canaria har en sammanlagd effekt på 45 megawatt. Dessutom byggs tre parker på totalt 20 megawatt på Fuerteventura.

Över 330 megawatt

Enligt Kanarieöarnas vice president kan Kanarieöarna nu garantera installation av 332.75 megawatt vindkraft, 76,3 procent av effekten som är planerad att installeras i slutet av 2018.

Sex nya vindkraftparker på Kanarieöarna med en installerad effekt på 10,5 megawatt lär redan vara i en testfas.