Enorm potential för havsvindkraft på Kanarieöarna

Vindkraftverk till sjöss på Kanarieöarna kan potentiellt producera 22 gånger så mycket elkraft som ögruppen behöver, enligt en ny forskningsrapport.

Vindturbinen på bilden är en 5 megawatt havsvindsturbin från Gamesa-Siemens testad i hamnen i Arinaga på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Detta kan uppnås genom att installera vindkraft på 12 procent av Kanarieöarnas sjöfartsområden, enligt rapporten, publicerad i tidningen Energy by Julieta Schallenberg vid University of Las Palmas.Schallenberg är medlem i en kommitté med 30 experter som rådfrågar Europeiska kommissionen om prioriteringar inom energifrågor.

Bottenmonterade och flytande installationer

I rapporten analyseras de ekonomiska, fysiska och miljömässiga indikatorerna på Kanarieöarnas vatten när det gäller hur bra det är att installera vindkraft, både med bottenmonterade och flytande turbiner upp till 500 meter djupa.
Det har undersökts om dessa kan producera elkraft till lägre kostnad än idag. Svaret i rapporterna är att produktionskostnaderna kan minskas med 23 procent.Kanarieöarna har som mål att täcka 45 procent av energibehovet med förnybar energi år 2025, men idag är det bara åtta procent. De flesta kommer från dieselkraftverk där energikostnaderna är mycket höga.

Mycket högt produktionspris idag

Produktionen av el på Kanarieöarna är 3,5 gånger högre än i Spaniens fastland. Den höga kostnaden fördelas på elräkningen för alla som köper kraft i Spanien.
På Kanarieöarna är produktionspriset per kilowattimme 19,11 euro och på fastlandet 5,70 euro.
Många vindkraftverk och solkraftverk byggs för närvarande på Kanarieöarna efter många år utan utveckling. För tillfället finns dock endast 153 megawatt installerad vindkraft och 166 megawatt installerad solkraft.På grund av att begränsade områden är tillgängliga för kraftutveckling i skärgården, inte minst för att cirka 40 procent av arealen är skyddad, är det naturligt att överväga anläggningar till sjöss.

3950 kvadratkilometer är lämpliga för vindkraft

Vattnet har optimala vindförhållanden för elproduktion, både vid djup under 50 meter och mellan 50 och 500 meter, där flytande installationer är tillämpliga.Rapporten påpekar att 3950 kvadratkilometer vatten är lämpligt för vindkraftverk, cirka 12 procent av det totala området.Militära platser, fiske, navigationsvägar och andra saker som kan vara i vägen för anläggningarna kommer att beaktas.På det tillgängliga området finns plats för 1980 bottenmonterade kraftverk och 9495 flytande, fastslås det. Dessa kan producera 178 988 gigawatt-timmar per dag, 22 gånger mer än energikonsumtionen på Kanarieöarna.

Självförsörjande med 180 kvadratkilometer

Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria och Teneriffa kan endast användas med kraft från bottenmonterade vindkraftverk. La Gomera kan uppnå mer än 70 procent av basstyrkan, och La Palma och El Hierro kan drivas av flytande installationer.
För att täcka hela Kanarieöarnas energibehov krävs 1350 vindkraftverk på 2 megawatt på ett område på 500 kvadratkilometer på land.För marin vindkraft räcker det med 515 vindkraftverk på 5 megawatt, 370 bottenmonterade och 145 flytande, 180 kvadratkilometer, är slutsatsen av rapporten.