Hävdar att staten hindrar utveckling och användning av förnyelsebar energi på Kanarieöarna

Den spanska regeringen har beslutat att skjuta upp betalningen av incitament för förnyelsebar energi på Kanarieöarna, Balearerna och Melilla samt Ceuta på obestämd tid. Detta kan få allvarliga konsekvenser.

Byggnation av flera nya vindkraftparker pågår på Gran Canaria, bland annat i Agüimes (bilden). Utvecklarna var tydligen omedveten om att de ekonomiska villkoren skulle bli förändrade till det sämre - något som de först fick reda på när beslutet kom nyligen från den spanska regeringen. Foto: Canariajournalen

Örådet på Gran Canaria skriver i ett pressmeddelande att de vill uppmana den spanska regeringen att upphäva detta beslut.
De anser att det är oerhört diskriminerande och skadligt för de 58 vindturbinanläggningar och 1,533 solenergianläggningar som finns på Kanarieöarna, och förhindrar ytterligare expansion av förnybar energi.
 

140 miljoner euro

Det rör sig om en summa på 140 miljoner euro. Lanseringen kommer efter att regeringen i Spanien har beslutat att jämställa incitament för förnybar energi i hela Spanien med överkostnaden för konventionell energiproduktion på Kanarieöarna, som också förändrar hur pengarna betalas ut.

Detta påverkar direkt plånboken till ägare av anläggningar för förnyelsebar energi på Kanarieöarna.

Örådet anser att användningen av ren energi för att producera el brådskar på Kanarieöarna för att man ska kunna uppfylla målen i EU. Incitamenten är ett lämpligt medel för att främja utveckling, anser örådet.

Konventionell kraft är mycket dyrt på Kanarieöarna

På Kanarieöarna, är kostnaden för elektrisk energi som skapas av diesel (som täcker över 90 procent av konsumtionen) upp till fem gånger högre än på fastlandet.

Bidrag från staten på cirka 1,5 miljarder euro per år håller elpriserna för konsumenterna på ungefär samma nivå som på fastlandet, där den också blir subventionerad.

Energi som produceras av förnyelsebara energikällor på Kanarieöarna, skulle å andra sidan inte generera några ytterligare avgifter som måste kompenseras för av resten av spanjorerna. Den ger dessutom miljöfördelar, och bidrar till att reducera de 1,5 miljaderna som nu måste ges i stöd, hävdar örådet på Gran Canaria.

Har bara fått hälften

Producenter av förnybar energi på Kanarieöarna, har dock bara fått hälften av vad som förutsågs i incitament.

Detta beror på att finansministeriet har kopplat incitamenten på Kanarieöarna till omkostnader för förnybar energi, vilket har ändra mekanismen för denna ersättning endast för Kanarieöarna och tillhörande den andra halvan av betalningen till den allmänna statsbudgeten.

Det gör att  utbetalningen av incitamenten kan bli upp till två år försenade.

Ändringen som knyter subventioner till förnybar energi till  bränsleskatter uppstår trots det faktum att båda begreppen är helt oberoende och utpekats genom en lagrereform 24/2013.

Skadar utvecklingen av ren energi

Med denna förändring skadar staten utbyggnaden av ren energi på Kanarieöarna, Balearerna och i Ceuta samt Melilla, eftersom dessa regler inte gäller på fastlandet, där producenterna fortsätter att få regelbundna incitament genom den nationella kommissionen för marknader och konkurrens, hävdar örådet.

De kanariska producenterna av förnyelsebar energi fick ingen förvarning om ändringarna. De flesta installationerna är på 100 kilowatt eller mindre och ägs av småsparare, som kommer att drabbas hårt av förändringarna.

De försenade utbetalningarna av ersättning kommer att leda till mycket allvarliga problem i de flesta av de förnyelsebara energianläggningarna, hävdar örådet. I den mån att många inte kommer att kunna uppfylla sina betalningsförpliktelser och kommer att tvingas att stoppa produktionen eller avyttra sina anläggningar.

Ägarna till många av anläggningarna är i en avskrivningstid och har betydande kostnader att betala till bankerna. Skadan blir dubbelt eftersom den slår hårt  ekonomiskt producenter av förnybar energi och ställer underhållet av anläggningarna i fara, hävdar örådet.

Bestämt i kungligt dekret

Utjämning av ersättning eller incitament för förnybar energi med extra kostnader för  isolerade system har fastställts genom kunglig förordning 738/2015, vilket strider mot den lag som reglerar, hävdar örådet.

Lagen fastställer tydlig skillnad mellan de båda begreppen, men dekretet avser ersättning av förnybar energi som en extra kostnad för energiproduktion jämfört med fastlandet.

I verkligheten genererar icke-förnybar energi i Kanarieöarna extra kostnader, men ger besparingar.