Ibuprofen är en växande huvudvärk för miljön på Kanarieöarna

Konsumtionen av det smärtlindrande läkemedlet ibuprofen, kolesterolsänkande medel och antibiotika på Kanarieöarna utgör en risk för miljön, enligt en studie vid universitetet i Las Palmas.

Det konsumeras allt mer av det smärtstillande läkemedlet Ibuprofen i Spanien, och det kan ge konsekvenser för både hälsa och miljö. Foto: Pixabay

Spanjorerna äter allt Ibuprofen, även för problem som läkemedlet inte fungerar mot.

Konsekvenserna är inte bara ökad hälsorisk, utan också potentiella miljöskador eftersom läkemedlet påverkar de marina ekosystemen, enligt en studie från I-Unat, Institutet för miljöstudier och naturresurser.

Kontinuerliga utsläpp av spårämnen från  vissa läkemedel, inklusive ibuprofen, orsakar negativa effekter och effekter på ekosystemet, konstarerar forskarna.

Ett kilo per dag från 130.000 personer

Forskare analyserade avloppsvatten från ett reningsverk som renar avloppsvatten från invånarna i Agüimes, Ingenio och Santa Lucia på Gran Canaria, där det bor 130.000 människor. Mätningar gjordes varannan vecka under sex månader.

Reningsverket behandlar dagligen 18.000 kubikmeter avloppsvatten. En beräkning som utförs av forskarna visar att en population av denna storlek varje dag spolar ut drygt ett kilo narkotiska ämnen och läkemedelsrester, utspätt i urin och avföring i toaletter.

Forskarna fann att varje liter avloppsvatten från reningsverket innehåller i genomsnitt 59,2 mikrogram läkemedel och metaboliter. Ibuprofen 1utgör 6,1 mikrogram per liter, det vill säga 289,8 gram på en dag.

Många sorters läkemedel

Över 20 olika kemiska föreningar som ofta används i bland annat antibiotika, antidepressiva medel, antiinflammatoriska medel och kolesterolsänkande läkemedel,  hittades.
16 av föreningarna hittades i alla prover, inklusive ibuprofen. Tre andra föreningar påträffades i åtta av tio prover.

Modern avloppsrening eliminerar cirka 99 procent av sådana föreningar innan det renade vattnet släpps ut i havet, floder eller bevattningssystem, på så sätt som reningsverken är utrustade för på sydöstra Gran Canaria. Trots den avancerade reningstekniken kan de små mängder som kvarstår orsaka skador på marina växter och fiskar, i enlighet med den vetenskapliga studien.

Riskindikator

En indikator på risken som dessa kemiska föreningar utgör för alger, är hur små kräftdjur (Daphnia, även kallade vattenloppor) och fisk utvecklats utifrån en jämförelse av de koncentrationer som detekterats och den nivå som anses utgöra en fara för dessa tre levande organismer.

Indikatorn har en mätanordning som kallas RQ. En RQ mindre än 0,1 är Ofarlig, nivåer mellan 0,1 och 1,0 betyder Medelhög risk, och värden över 1,0 innebär en Hög risk.

Tre läkemedel i högriskgruppen

Forskarna fann att de flesta föreningar som testats inte utgör en betydande risk, eftersom deras RQ är mellan 0,001 och 0,077.

Ibuprofen, antikolesterolmedel Gemfibrozil och antibiotikum Ofloxacin (dock inte utgöra en avsevärd risk för vissa organismer,

  • Ofloksacin har en RQ på 50 för alger och 1,91 för fisk.
  • Ibuprofen har en RQ på 5,42 for alger, 4,34 för fisk och 2,41 för daphnia.
  • Gemfibrozil har en RQ på 22,3 för fisk, 5,02 för alger och 1,93 för daphnia.

Studieresultaten publiceras denna månad i tidskriften "Science of the Total Environment".

Tags