Influensan har krävt sex liv på Kanarieöarna

Sex personer har avlidit och 57 har allvarligt insjuknat i influensa på Kanarieöarna sedan influensaepidemin startade för ett par veckor sedan.

Influensan på Kanarieöarna har nu officiellt passerat gränsen till epidemi. Foto: Pixabay.

Ingen av dem som dog och bara en av dem som var allvarligt sjuka hade vaccinerats mot influensa, enligt generaldirektoratet för folkhälsa på Kanarieöarna.

Åldern på de sjuka är från 55 till 82 år, med en medelålder på 66,3 år.

Fem av dem som dog var i riskzonen för influensa, vilket innebär att de antingen hade kroniska hjärt- och kärlsjukdomar eller ämnesomsättningssjukdomar.

Hälsovårdsadministrationen på Kanarieöarna betonar att vaccination är den mest effektiva metoden för att bekämpa influensa för människor i riskzonen. 155.000 har vaccinerats hittills i år, vilket är 8,3 procent fler än förra året.

Vaccination kan minska dödsfallen i influensa med 50 procent. Vaccination har en verkningsgrad på 70 till 90 procent för att förhindra att sjukdomen blir så allvarlig att den kräver sjukhusvård.

Astmatiker är särskilt utsatta för att få influensa när Calima drabbar Kanarieöarna. Calima innebär att finkornigt sand i luften blåser in från Sahara och för med sig bland annat bakterier och virus. Den pågående calimaen började på annandagen och beräknas pågå fram till cirka 5 januari.

Influensaepidemi i Spanien startade vecka 50, sex veckor tidigare än förra året.

Tags