Offentliga sjukhus på Kanarieöarna är Spaniens minst effektiva

En ny vetenskaplig studie visar att offentliga sjukhus på Kanarieöarna är de minst effektiva i Spanien.

Väntrummet på sjukhuset Universitario Insular de Gran Canaria i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Sjukhus på Kanarieöarna fick 0,590 poäng på en skala som går till 1,0 i studien, som omfattar forskare från universiteten i Granada och Jaén och Andalusien Skola för Allmän Hälsa.

Baskien på topp

Baskien kom ut bäst i studien med 0,879 poäng före Madrid, Katalonien, Galicien och Andalusien, enligt ett pressmeddelande från universitetet i Granada. I andra änden av skalan finns, förutom Kanarieöarna, Extremadura, Castilla León och Murcia.

Den totala effektiviteten i alla offentliga sjukhus slutade på 0,828 poäng.

Detta blir första gången den tekniska effektiviteten av offentliga sjukhus i Spanien analyseras sedan den ekonomiska krisen började i Spanien.

Stor variation

Slutsatsen är att effektiviteten varierar kraftigt med de demografiska och socioekonomiska egenskaperna hos de olika autonoma regionerna i Spanien, särskilt den åldrande befolkningen, graden av välstånd och politik gällande offentliga utgifter.

Forskningsresultaten publiceras i hälsojournalen Gaceta Sanitaria. Information från 230 sjukhus för perioden mellan 2010 och 2012 har analyserats.

Under denna period har antalet patientsängar på offentliga sjukhus sjunkit med 1,71 procent från 412,1 till 405,04 bäddar i genomsnitt per sjukhus. Det genomsnittliga antalet sjukhusläkare gick ned 2 procent från 283.75 läkare under 2010 till 278,26 under 2012.

Sjukhuspersonal som inte arbetar med hälsa sjönk med 7,58 procent, och annan vårdpersonal än läkare gick ned med 6,71 procent. Upphandling av utrustning och tjänster var det enda som ökade och det med 6,71 procent.

Den totala teknisk effektiviteten har fortfarande upprätthållits under de tre åren, enligt studien.

I den andra studien har sjukhusen på Kanarieöarna utvärderats som de sjukhus befolkningen är minst nöjda med bland regionerna i Spanien.

Tags